25-01-05

Koning wil multiculturalisme als troef houden

Koning Albert II heeft vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak tot de overheden van het land op "drie troeven" gewezen die België in handen heeft: welvaart, de Europese instellingen en multiculturalisme.

 

De koning pleitte "bij de 175ste verjaardag van ons land en de 25ste verjaardag van het federalisme" voor het behoud en de ontwikkeling van deze troeven. Voor het behoud van de welvaart moet de kwaliteit van het onderwijs hoog blijven en moeten "beduidende middelen" aan wetenschappelijk onderzoek besteed worden, meent Albert. Ook moet een groter aantal burgers aan het werk blijven, "met name zij die tussen 55 en 65 jaar oud zijn".

 

Dat België op de kruising van twee grote Europese culturen ligt, met name de Germaanse en de Latijnse, speelde Albert als derde troef uit, net zoals de "veelzijdige immigratie". Op dat vlak "kan niet genoeg beklemtoond worden hoezeer de kennis van de taal en de cultuur van de andere gemeenschappen van onze federale staat belangrijk zijn".

 

De koning verwierp andermaal racisme en extremisme "die we niet mogen bagatelliseren". Hij woont donderdag in Auschwitz de 60ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp bij.

 


13:24 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.