24-01-05

België telt twintig procent regelmatige rokers

België telt vandaag twintig procent regelmatige rokers. Dit getal is volgens het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) verbazend laag, zo staat maandag te lezen in de jaarlijkse tabaksenquête.

 

Vrouwen roken nog altijd minder dan mannen, maar het percentage rokende vrouwen (15 procent) komt almaar dichter te liggen bij het percentage rokende mannen (26 procent). Het aantal regelmatige rokers is geleidelijk afgenomen sinds 1982 en maakt een vrije val sinds het begin van 2004: van 27 naar 20 procent.

 

OIVO concludeert dat alle ondernomen acties tegen de consumptie van tabak vruchten lijken af te werpen. Nog volgens het onderzoek zijn de niet-rokers nog altijd niet tevreden over het aantal beschikbare plaatsen in rookvrije zones. Zes op tien niet-rokers vinden niet gemakkelijk een plaats in een café of restaurant.

Kom op en Stop10:21 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Te veel rook op café Er zijn almaar meer niet-rokers in dit land. En die zijn vaak niet tevreden over de wijze waarop ze in cafés of restaurants worden onthaald.

De consumptiedaling houdt gelijke tred in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. ,,Alle ondernomen acties tegen de consumptie van tabak lijken vruchten af te werpen'', zegt woordvoerder Peter Boelaert van het Oivo. Er was de fameuze prijsstijging van 40 cent, er waren ontradingscampagnes, een totaalverbod in trein, bus en tram, een verkoopverbod aan jongeren.

Maar in de horeca blijft er een probleem. Zes op de tien niet-rokers zeggen dat ze moeite hebben om een rookvrije plaats te vinden op café of restaurant. Dit is hetzelfde aantal als in 2003. Onder meer de Belgische Liga tegen Kanker pleit voor een totaalverbod in de horeca naar Iers voorbeeld. Het Oivo zelf stuurt daar niet op aan. Boelaert: ,,In Ierland heeft dat geleid tot een daling van het zakencijfer met een vijfde. Maar de horecabedrijven zelf moeten de reglementering wel beter opvolgen, het is in hun eigen belang.''

,,Individuele uitbaters zien vaak op tegen de hoge kosten'', zegt Michèle Vanderplaetsen, woordvoerster van minister Rudy Demotte. ,,Sommigen zouden liever het hele etablissement rookvrij maken, ook omdat men zich zorgen maakt om de eigen gezondheid. Maar men durft dat niet als eerste. Bovendien zijn de federaties tegen.''

Demotte heeft vroeger al gezegd dat hij naar een totaalverbod in de horeca toewerkt, maar ,,niet zonder de federaties''. Hij plant dit jaar een werkbezoek aan Ierland en Italië. De federaties mogen mee.

Gepost door: Jantje | 25-01-05

Minder rokers, meer tabak verkocht Vreemde vaststelling bij het jongste rookonderzoek van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO). Het aantal rokers is met 7 procent afgenomen (van 27 naar 20 procent van alle +15-jarigen) maar het aandeel van de roltabak stijgt wél met 100 ton. Ook de fiscale inkomsten uit tabak gaan omhoog.

Volgens Peter Boelaert van OIVO zijn de stijgende tabaksprijzen de oorzaak. De taksen op tabak zijn de jongste jaren bijna verdubbeld. Daardoor krijgt de overheid veel meer geld binnen, ook al gaat het verbruik achteruit. Door die dure sigaretten haken veel mensen af. Maar er schakelen ook heel wat rokers over op zelf gerolde sigaretten, zeker in de lagere sociale klassen, want die zijn goedkoper. Een andere oorzaak is het succes van het tabakstoerisme vanuit Groot-Brittannië.

Gepost door: Jantje | 01-02-05

De commentaren zijn gesloten.