21-01-05

Spetterende feesteditie van de Antiekbeurs

De Antiekbeurs van België viert zijn gouden bruiloft in de hallen van Thurn & Taxis. Organisator de Koninklijke Kamer van Antiquairs van België bestaat 85 jaar. De verkoopbeurs is aan zijn 50ste editie toe en honoreert het 175-jarige bestaan van België. Reden genoeg om er een feesteditie van te maken.09:00 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Antiekbeurs De Antiekbeurs ging voor zijn jubileumeditie selectiever dan ooit te werk om zijn exposanten uit te kiezen. 101 standplaatsen zijn er, waarvan een derde uit het buitenland. Een parkeerterrein voor duizend auto’s, een shuttledienst van Mercedes-Benz voor VIP’s, een fijnkeuken en dranksalon voor het grote publiek en een elitair VIP-restaurant om rustig te tafelen, een excentriek wandelgangendecor van het ontwerpbureau Volume Architecture, 9000 vierkante meter expositieruimte, concerten en optredens – niets werd aan het toeval overgelaten om 30.000 geïnteresseerden naar de 50ste Antiekbeurs te zuigen. Deze excentrieke antiek-bazaar is ook de moeite louter als museaal curiosum. De antieke voorwerpen van de Oudheid tot het modern classicisme worden met grote zorg geëtaleerd, als was het een museumcollectie.

Kwaliteitslabel
Expertisefiches opgesteld door commissies van niet-exposerende antiquairs, restaurateurs, kunsthistorici en conservators worden voorgelegd voor elk uitgestald kunstobject. En dat zijn er wat. Van de Oude boomgaard in de sneeuw (+/- 1922) van de ‘Latemse’ Valerius De Saedeleer (Galerie Oscar de Vos) tot de kleine aquarellen van Magritte (van de Parijse bouquinist Vrain) en een van de in de wereld vijf bekende Mechelse ‘huisretabels’: De Aanbidding der Koningen. Gek genoeg kan u er ook pop art, kinetische kunst en design tot de jaren 1980 op de kop tikken (Galerie Autegarden-Rapin).

De jubileumviering tijdens het feestjaar 175 jaar België heeft duidelijk veel energie gestoken in prestige, raffinement, topproducten en de uitstraling van een kwaliteitslabel. Dat trekt een divers publiek aan dat naar ‘waarde’ zoekt, in al zijn betekenissen. Gefortuneerde collectioneurs, grootindustriëlen, nog rijke en verarmde adel, bewuste en onbewuste erfgenamen van antiekerfenissen, allen behouden zij hun vertrouwen in Belgische antiek en vrijwaren het van verval en destructie. Was België niet het walhalla van kunstschatten vanwaaruit de antiquairs sinds mensenheugenis hebben geput voor verkoop in binnen- en vooral ook buitenland? Het zou de nobelste verdienste van de Koninklijke Kamer van Antiquairs kunnen zijn om voor de 175ste verjaardag van België een schenking te doen aan... België.

50e Antiekbeurs van België, Thurn & Taxis, Havenlaan, 1000 Brussel, 02-513.48.31
van 21 tot 30 januari - 12 uur tot 19 uur - donderdag tot 22.30 uur

Gepost door: Jantje | 21-01-05

De commentaren zijn gesloten.