21-01-05

Belgische ambassade in Tokio is fortuin waard

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat de Belgische ambassade in Tokio afbreken. Het gebouw, dat gelegen is in hartje Tokio en een gigantisch fortuin waard is, wordt vervangen door een hoog torengebouw.

 

In de jaren negentig werd de waarde van de residentie geschat op 1 tot bijna 2 miljard euro. In het nieuwe torengebouw zal de Belgische ambassadeur in Japan onderdak krijgen in het penthouse op de bovenste verdieping. Op enkele andere etages zullen de diplomatieke diensten worden ondergebracht.

 

De tientallen andere verdiepingen zullen op de privémarkt worden verhuurd. Hoeveel de schatkist aan de operatie zal overhouden is nog niet duidelijk.

Ambassade van België in Tokio08:26 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

België gaat nieuwe ambassade bouwen in Tokio De Belgische ambassade in de Japanse hoofdstad Tokio wordt afgebroken. In de plaats komt een groot appartementsgebouw, waarvan de ambassade enkele verdiepingen zal afhuren.

De Belgische ambassade in Tokio is een laag gebouw in een grote tuin. De afgelopen decennia zijn de grondprijzen in Tokio enorm gestegen en dus leek het behoud van ons huidig ambassadegebouw geen goede investering.

Daar komt nu verandering in. Volgens Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen kan België de grond niet verkopen, omdat het om een geschenk gaat van de Japanse keizer.

Wel zal het huidige gebouw worden afgebroken. Een Japanse projectontwikkelaar zal nu een prestigieuze hoogbouw op het terrein oprichten. De Belgische ambassade zal er enkele verdiepingen in betrekken. De rest wordt verhuurd op de dure privé-markt.

De operatie zou België een pak geld moeten opleveren, maar hoeveel wil minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (VLD) nog niet kwijt. Wel wil hij dat het geld op zijn departement blijft.

De Gucht mikt vooral op het Verre Oosten

De operatie in Tokio past in de vernieuwde belangstelling van België voor Azië. Minister van Buitenlandse Zaken De Gucht wil meer aandacht voor het Verre Oosten en Centraal-Azië.

In het verleden zijn die te veel verwaarloosd, zegt de minster. Hij wil vooral contacten met Japan, China, India, Zuid-Korea en Thailand, de bloeiende economieën in het Verre Oosten.

In Afrika heeft België volgens De Gucht te veel ambassades en consulaten en daar mag het volgens hem wat minder. Hij overweegt ook om in een aantal landen gezamenlijk diplomatieke posten op te zetten met Nederland en Luxemburg.

Gepost door: Jantje | 21-01-05

De commentaren zijn gesloten.