18-01-05

Nieuwe Airbus A380 heeft Belgisch tintje

Vandaag wordt bij vliegtuigconstructeur Airbus in Toulouse de eerste A380 uitgerold. Dat vliegtuig is het grootste en zuinigste passagiersvliegtuig ter wereld en volgens sommigen ook het meest veilige. De A380 is voor bijna 4 procent Belgisch.

 

Niet minder dan 13 bedrijven uit ons land nemen met meer dan 20 projecten deel aan de productie van de superjumbo. De Airbus A380 wordt morgen voorgesteld en zou tegen volgend jaar in dienst worden genomen. Het toestel is met een lengte van 73 meter, een spanwijdte van 79,8 meter en een hoogte van 24 meter het grootste passagiersvliegtuig aller tijden. Het weegt volgeladen 569 ton. De A380 biedt plaats aan 481 tot 853 passagiers, afhankelijk van het model.

 

Het project kost Airbus naar schatting 12 miljard euro, en zou vanaf 2012 winstgevend moeten worden. Er zijn al 139 toestellen besteld door 13 verschillende luchtvaartmaatschappijen. Probleem is wel dat heel wat luchthavens niet uitgerust zijn om de gigant te kunnen ontvangen. De Belgische luchtvaartindustrie was van bij de aanvang bij het onderzoek en de ontwikkeling van de A380 betrokken. Reeds in januari 1997 tekende Belairbus hiervoor een princiepsakkoord met Airbus. Belairbus is het vehikel waarin Asco, Sonaca en Barco samenwerken met de Europese vliegtuigbouwer.

Luchtvaartnieuws

Luchtvaart in België & de rest van de wereld - De kustbende - Flying Daniel (Skynetblogs)


09:28 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

heyzz ik kom dingen opzoeken van school ik vind jullie site wel heel goed maar er moeten meer fotos op volgens mijn mening.


Gepost door: lorinda | 18-01-05

Nieuwe Airbus kan naar luchthaven Bierset De luchthaven van Bierset is uitgerust om de nieuwe A380, het nieuwe type Airbus en meteen het grootste vliegtuig ter wereld, te ontvangen. Dat meldt SAB, de uitbater van de luchthaven bij Luik, in de Waalse krant Vers l' avenir.

SAB reageert daarmee op verklaringen die volgden op de voorstelling van het gloednieuwe vliegtuig, dat geen enkele Belgische luchthaven klaar is voor de nieuwe super jumbo. ,,De hoofdbaan en het wegdek volstaan voor het type vliegtuig'', aldus SAB.
De vrachtversie van het vliegtuig kan indien nodig ook op de luchthaven van Zaventem terecht, meldde luchthavenuitbater Biac vandaag. Daarvoor zijn slechts enkele aanpassingen aan de infrastructuur vereist.

De cargoversie van de A380 wordt verwacht tegen 2008. ,,Als er vrachtmaatschappijen aankondigen dat ze vragende partij zijn voor dit type vliegtuig, zullen we de nodige aanpassingen uitvoeren. Die aanpassingen zijn bovendien niet te zwaar'', aldus Biac-woordvoerder Jan Van der Cruysse.

Eerder was al bekend dat de passagiersversie van de A380, het grootste vliegtuig ooit, nog niet kan landen of opstijgen op Zaventem. Momenteel zijn er geen luchtvaartmaatschappijen die daarom vragen. Indien nodig, kunnen de nodige aanpassingen daarvoor later wel gebeuren.

Gepost door: Jantje | 20-01-05

De commentaren zijn gesloten.