17-01-05

Vlaamse meester Peter Paul Rubens verovert New York

De Amerikanen zijn helemaal weg van de tekeningen van de Vlaamse meester Peter Paul Rubens  (1577-1640). De belangrijkste retrospectieve die van dit deel van zijn oeuvre ooit in de Verenigde Staten te zien was, heeft vrijdagnamiddag in het New Yorkse Metropolitan Museum of Art, kortweg Met, de deuren geopend.

 

De in totaal 115 tekeningen, waaronder Studie voor het gelaat van Sint-Apollonia (1628) en Hercules en Minerva vechtend met Mars (1632-35), blijven er te zien tot 3 april. In de kunstbijlage van de Amerikaanse krant The New York Times werd de tentoonstelling als 'subliem' omschreven.

 

De tekeningen zijn de meest representatieve uit het oeuvre van de schilder, zo meldt het New Yorkse museum. Het bekende museum haalde de tekeningen uit verschillende openbare en particuliere verzamelingen in Europa en Amerika, waaronder de Albertina in Wenen.

 

De tentoonstelling, getiteld Peter Paul Rubens, the drawings , geeft ,,een buitengewoon beeld van het creatieve proces van het Vlaamse genie'', aldus Met-directeur Philippe de Montebello. Naast portretten en landschappen illustreren de tekeningen ook tal van taferelen uit bijbelverhalen.

 

Rubens had een belangrijke invloed op de volgende generaties kunstenaars. Beroemde schilders als Manet, Degas, Cézanne en Matisse lieten zich inspireren door het werk van de meest veelzijdige Vlaamse meester.

musea in België
09:21 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.