16-01-05

Kim Gevaert is Sportpersoonlijkheid van het jaar 2004

Kim Gevaert werd zopas verkozen tot Sportpersoonlijkheid van 2004. De atlete volgt op de erelijst tennisster Kim Clijsters op. Gevaert kreeg de hoogste score van de vakjury en de persjury en bleek nadien via televoting ook nog eens de populairste bij het grote publiek.


Bravo Kim
23:13 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Kim Gevaert is de Sportpersoonlijkheid van het Jaar De Victor van 2004 komt atlete Kim Gevaert toe. Zij was de nummer een van vakjury, pers en publiek. De vier andere genomineerden konden haar toppositie nooit bedreigen.

De vakjury herleidde eerst het lijstje van vijftien genomineerden naar een lijst van vijf. De zogeheten supergenomineerden heet dat dan in de vaktaal. Maar al snel werd duidelijk dat noch Robert Vande Walle, Eric Gerets, Axel Merckx of Tom Boonen de atlete zouden kunnen bedreigen.

(Want ook de persmensen, net als het publiek, gaven Gevaert het meeste aantal stemmen. Vanuit Zuid-Afrika, waar ze op stage is, reageerde Gevaert dolgelukkig.

"Maar ik had dit echt niet verwacht", zei ze tijdens de live show op TV1. "Volgend jaar nog beter? Wel, ik zal heel hard blijven werken in elk geval."

Gevaerts moeder nam de Victor 2004 in ontvangst en kreeg die uit handen van Vlaams minister-president Yves Leterme.

Vanwalleghem kroonde zich tot de beste jongere
Aagje Vanwallegehem kreeg dan weer "de kleine Victor". Dat is de trofee voor de beste jongere van het afgelopen jaar. De turnster haalde het voor veldrijder Kevin Pauwels en voetballer Anthony Vanden Borre.

Gella Vandecaveye (judo) en Brigitte Becue (zwemmen) kapten het voorbije jaar met topsport. Zij kregen voor hun carrière een Lifetime-achievement-award.

Gepost door: Jantje | 17-01-05

Sportpersoonlijkheid 2004 Met de naam Kim heb je een streepje voor bij de Sportpersoonlijkheid van het Jaar. Spurtster Kim Gevaert kroonde zich gisteren tot opvolgster van tennisster Kim Clijsters. Zij werd verkozen uit een verrassende lijst van vijf supergenomineerden waar toppers als Henin, Everts en Kompany ontbraken.

Het kruim van de Belgische sportwereld had zich verzameld aan de Reyerslaan voor de verkiezing van de Sportpersoonlijkheid van het Jaar. In hun beste pak waren ze nieuwsgierig om te weten wie de opvolger zou worden van Kim Clijsters.

Dat het bij deze verkiezing op persoonlijkheid aankomt, werd in de geslaagde uitzending genoeg benadrukt. Bescheidenheid, intelligentie, sportiviteit, stabiliteit, vriendelijkheid, charisma en doorzettingsvermogen vormden de leidraad.

Het bracht de vakjury tot een wel zeer verrassende keuze. Hun lijstje van supergenomineerden was het onderwerp van gesprek in studio zes van de VRT.

Stefan Everts en Justine Henin, nog winnaar van de titel van Sportman en Sportvrouw van het Jaar, zaten er niet bij. Ook geen Vincent Kompany, een van de kanshebbers op de Gouden Schoen. ,,Het is ook een heel andere prijs dan de Sportman van het Jaar'', verklaarde voorzitter Roelants.

Wel kwamen Kim Gevaert, Robert Van De Walle, Axel Merckx, Eric Gerets en Tom Boonen in die volgorde op de shortlist terecht.

Na de vakjury was het de beurt aan de persjury. Ook zij gaven Kim Gevaert het maximum van de punten. Het laatste en beslissende woord was voor het publiek. En inderdaad: ook de kijkers stemden via televoting massaal voor Kim Gevaert.

Knappe madam

Na haar Gouden Spike en de trofee voor Sportploeg van het Jaar, mag Kim Gevaert nu dus de Victor bij in de prijzenkast zetten.

De atlete heeft er een schitterend jaar opzitten. Al vroeg op het seizoen kroonde ze zich tot vice-wereldkampioene op de 60 m indoor. Het hoogtepunt kwam er in augustus toen ze op de Olympische Spelen in Athene twee keer een zesde plaats haalde. Op de 200 m en met de estafetteploeg op de 4x100 meter.

Maar het is vooral de persoonlijkheid die de doorslag gaf bij haar verkiezing. ,,Een knappe madam'', noemde Minister van Sport Bert Anciaux haar en daarmee bedoelde hij niet alleen haar verschijning. Gevaert is verstandig, niet op haar mond gevallen, eerlijk en heeft een mening. Toen ze twee jaar geleden in München vice-Europees kampioene werd achter de Griekse Ekaterini Thanou stelde ze zich daar vragen bij. ,,Eindelijk wordt er niet meer met twee maten gewogen'', zei ze over de recente dopingschandalen.

Gepost door: Jantje | 17-01-05

Foto Ik snap wel niet waar en wanneer die foto gemaakt is die vandaag op de voorpagina van de krant stond... Gevaert in een zwarte blouse met de Victor in haar handen, terwijl ze in Zuid-Afrika aan't trainen is en haar mama dus de trofee heeft ontvangen in haar plaats... Gaan ze werkelijk bij elke genomineerde die niet aanwezig kan zijn, alvast een schoon fotoke trekken met trofee voor't geval ze winnen?

Gepost door: Maartje | 17-01-05

De commentaren zijn gesloten.