15-01-05

Luxemburg begraaft Joséphine-Charlotte - prinses van België

In Luxemburg is de begrafenis van groothertogin Joséphine-Charlotte vanmiddag ingezet met een eresaluut van 21 kanonschoten en de begrafenisstoet die het stoffelijk overschot van het paleis overbracht naar de kathedraal Notre-Dame in Luxemburg. Naast de kinderen en kleinkinderen van de groothertogin stapten ook haar broer koning Albert en koningin Paola mee.

 

Langs het parcours hebben het leger en de politie van Luxemburg een erehaag gevormd. De mensen langs de weg wierpen witte rozenblaadjes in de richting van de lijkkist, die met de vlag van Luxemburg bedekt is.

 

De begrafenisplechtigheid vindt plaats in de kathedraal van Luxemburg. Tal van Europese vorsten zullen er aanwezig zijn.

 

Groothertogdom Luxemburg
Soorten monarchieën

 


11:33 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Joséphine-Charlotte is begraven in Luxemburg
De Luxemburgse groothertogin Joséphine-Charlotte is vandaag begraven in de Notre-Dame kathedraal in het Groothertegdom Luxemburg. De zus van koning Boudewijn en koning Albert is maandag overleden. Joséphine-Charlotte overleed aan longkanker en werd 77 jaar oud.

Allle Europese koningshuizen waren vertegenwoordigd op de uitvaartplechtigheid in Luxemburg. De volledige Belgische koninklijke familie en premier Verhofstadt zijn naar het Groothertogdom Luxemburg afgereisd.

Na een eresaluut van 21 kanonschoten vertrok de begrafenisstoet met het stoffelijk overschot van groothertogin Joséphine-Charlotte van het paleis naar de Notre-Dame kathedraal.

Naast de kinderen en kleinkinderen van de groothertogin, stapten ook haar broer koning Albert en koningin Paola mee. Groothertog Jan wachtte de kist op in de kathedraal. De kist van Joséphine-Charlotte was bedekt met de Luxemburgse vlag.

Aartsbisschop Fernand Franck leidde de kerkelijke uitvaartplechtigheid. Hij had het over "het diepmenselijke en nobele karakter" van de overledene, haar "zorg voor het familiale leven" en "haar grote waardigeheid".

De kathedraal was versierd met 2.000 witte rozen, de lievelingsbloemen van Joséphine-Charlotte.

Na de uitvaartplechtigheid werd de groothertogin bijgezet in de familiekelder in de Notre-Dame kathedraal.

In de crypte van de Notre-Dame worden de Luxemburgse bisschoppen en de leden van de groothertoglijke familie begraven. Het is de laatste rustplaats van Joséphine-Charlotte.

Als eerbetoon aan Joséphine-Charlotte hangen de vlaggen in België vandaag halfstok. Dinsdag wordt in België een herdenkingsdienst georganiseerd met Kardinaal Danneels. De koninklijke familie zal ook die plechtigheid bijwonen.

De voltallige Belgische koninklijke familie is afgereisd naar Luxemburg voor de begrafenis van de zus van koning Albert. Albert en Paola liepen mee in de rouwstoet.

Filip, Laurent en Astrid en hun respectievelijke partners woonden de plechtigheid ook bij. Fabiola was eveneens van de partij om afscheid te nemen van haar vriendin. Joséphine-Charlotte zou een belangrijke rol gespeeld hebben in de totstandkoming van het huwelijk van Fabiola en Boudewijn.

Gepost door: Jantje | 15-01-05

De commentaren zijn gesloten.