12-01-05

Remmery op audientie bij koning

Koning Albert heeft woensdagmiddag de West-Vlaamse zaakvoerder Rik Remmery ontvangen. De man uit Ledegem wordt al enkele maanden bedreigd omdat hij een werkneemster die een hoofddoek draagt, tewerkstelt. Ook de vrouw Naima werd ontvangen op paleis. De laatste 2 weken heeft Remmery geen brieven meer gekregen. 

Petitie: solidair met bedreigd bedrijf Rik Remmery

 
15:59 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

Koning Albert ontvangt bedrijfsleider Remmery Koning Albert heeft deze middag de zaakvoerder van de visdelicatessenzaak R. Remmery en zijn werkneemster Naïma ontvangen op het koninklijk paleis in Brussel. De zaakvoerder kreeg verscheidene anonieme dreigbrieven omdat de werkneemster een hoofddoek droeg.

De koning sprak bijna een uur lang met Rik Vannieuwenhuyse, zijn vrouw en Naïma. De drie toonden zich achteraf in de wolken over het gesprek en de morele steun die koning Albert hen gaf.

Vannieuwenhuyse toonde zich na afloop van de audiëntie bijzonder tevreden. Hij zag er zichtbaar opgelucht en opgekikkerd uit. ,,Dit was ongelofelijk", aldus de zaakvoerder uit Ledegem, bij Kortrijk. ,,De sfeer was uitstekend, ontspannen en gemoedelijk. Ik heb het met de koning uiteraard gehad over de dreigbrieven en de mogelijke oplossingen, maar ook over mijn bedrijf. De koning was heel geïnteresseerd en steunt ons. Dat geeft een goed gevoel. Hij heeft ons ook gezegd dat we de juiste beslissing nemen om niet in te gaan op de eisen van de briefschrijver en waardeert dat. We gaan zeker niet veranderen van tactiek."

Ook de betrokken werkneemster, Naïma, reageerde enthousiast. ,,Ik was een beetje zenuwachtig, maar dat was snel over. De koning was heel vriendelijk en warm. Hij zei dat we goed bezig waren en dat betekent een enorme steun."

Intussen voelt Naïma zich al iets beter dan enkele weken geleden. ,,Het is twee weken geleden dat we nog een brief kregen en dat is een opluchting. Ik draag geen hoofddoek meer op het werk, maar misschien verandert dat als deze zaak achter de rug is. Ik krijg veel steun van mijn collega’s en ook dat helpt."

De zaakvoerder van de visdelicatessenzaak R. Remmery krijgt al een tijdlang dreigbrieven. Daarin dreigt de schrijver ermee Vannieuwenhuyse te vermoorden, tenzij hij de werkneemster van zijn bedrijf die een hoofddoek draagt, ontslaat. De laatste brief bevatte ook een kogel. Vannieuwenhuyse heeft al die tijd geweigerd Naïma te ontslaan. Van de schrijver(s) ontbreekt voorlopig elke spoor.

Gepost door: Jantje | 12-01-05

Personeel Remmery ondervraagd Zo'n vijftig personeelsleden van het delicatessenbedrijf R. Remmery uit het West-Vlaamse Ledegem werden door het Kortrijkse gerecht ondervraagd over de dreigbrieven aan hun baas.

Zes speurders onderzochten twee dagen lang of de anonieme briefschrijver mogelijk een werknemer is , maar de verhoren leverden daarvoor geen aanwijzingen op. Zaakvoerder Rik Van Nieuwenhuyse ,,was er altijd van overtuigd dat de dader niet gezocht moet worden in mijn bedrijf". Het is intussen van eind december geleden dat Van Nieuwenhuyse nog een dreigbrief ontving.

Gepost door: Jantje | 26-01-05

Werkneemster Remmery neemt dan toch ontslag Naïma Amzil, de moslimwerkneemster van het delicatessenbedrijf Remmery, neemt ontslag. Dat doet ze nadat haar baas een zevende dreigbrief heeft gekregen.

Vanochtend kreeg zaakvoerder Rik Vannieuwenhuyse voor de zevende keer een dreigbrief in de brievenbus. Daarin zaten deze keer ook twee kogels. Een kopie van de brief werd naar de redactie van de krant De Standaard gestuurd.

De anonieme schrijver dreigt ermee de zaakvoerder van het bedrijf te executeren. "Er is een fatwa uitgesproken en die blijft zolang de hoofddoek blijft. Er komt ook een lijst met andere ondernemers die ook collaboreren."

Bedrijfsleider Vannieuwenhuyse was tot nog toe altijd gekant tegen een ontslag van zijn werkneemster.

Gepost door: Jantje | 02-03-05

Remmery bedreigd met vergiftiging Naïma Amzil, werkneemster bij het visdelicatessenbedrijf Remmery in Ledegem, heeft gisteren ontslag genomen. Zaakvoerder Rik Vannieuwenhuyse kreeg gisterennamiddag een dreigbrief waarin ermee gedreigd werd ,,zijn producten met kwik te saboteren''. Bij de dreigbrief zaten ook twee kogels.

De nieuwe dreigbrief - de zevende in de rij - kwam gisterochtend aan op de redactie van De Standaard . Bij het bedrijf Remmery in Ledegem viel hij pas na de middag in de brievenbus. ,,Er zaten ook twee kogels in de enveloppe'', zei een geëmotioneerde zaakvoerder Rik Vannieuwenhuyse gisteren. ,,Zal het dan echt nooit meer ophouden? Ik ben iedere dag bang als ik de post open. En iedere keer als ik denk dat het voorbij is, begint het opnieuw.''

Vannieuwenhuyse was gisternamiddag niet van plan zijn werkneemster Naïma Amzil te ontslaan. ,,Ik ga haar niet ontslaan, maar ik weet niet hoe ik zal reageren als ze haar ontslag geeft. Toen ze dat vorige keer deed, heb ik geweigerd. Nu weet ik het echt niet meer. Ik moet aan die veertig andere mensen denken die hier werken. Maar waar gaat ze nog werk vinden als ik haar laat vertrekken, vraag ik me af? Ik weet zeker dat de briefschrijver, als hij vijf minuten met Naïma zou spreken, zou inzien hoe dom hij bezig is. Naïma is echt een voorname vrouw.''

Om vijf uur in de namiddag nam Naïma toch ontslag, nadat Vannieuwenhuyse haar verteld had wat in de nieuwe brief stond. ,,Ik heb geprobeerd haar te overhalen, maar ze kan de druk niet meer aan'', zei Vannieuwenhuyse. In de zevende brief bedreigt de auteur de zaakvoerder met de dood maar hij dreigt er ook mee de producten van Remmery ,,met kwik te saboteren bij gebrek aan medewerking''. De schrijver wilde dat Remmery zijn werkneemster ontsloeg omdat ze, tot na de eerste dreigbrief, een hoofddoek droeg op het werk.

De nieuwe brief werd op 28 februari afgestempeld in Gent. Hij is ondertekend met N.V.V. en J.R.

N.V.V staat allicht voor Nieuw Vrij Vlaanderen, de onbekende organisatie in wier naam de schrijver beweert te werken. J.R. verwijst allicht naar Jack Ruby. Ruby is de man die Lee Harvey Oswald, de moordenaar van de Amerikaanse president John Kennedy, vermoordde. Zijn zesde dreigbrief ondertekende de schrijver voluit met ,,Jack Ruby''. De eerste dreigbrief aan het adres van de firma Remmery en werkneemster Naïma Amzil kwam op 24 november aan. De schrijver herhaalde gelijkaardige dreigementen in brieven op 3, 15, 22 en 30 december. In de brief van 30 december zat enkel een kogel. Daarna bleef het meer dan vijf weken windstil. Op 10 februari kregen de kranten Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws een dreigbrief aan het adres van Remmery. Maar die zesde dreigbrief kwam nooit bij Remmery zelf aan.

De zevende brief, met de bijhorende kogels, dus wel. De federale politie van Kortrijk nam de brief gisteren in beslag op de redactie van De Standaard . Het onderzoek van het Kortrijkse gerecht op de vorige brieven heeft totnogtoe geen resultaat opgeleverd. De schrijver liet geen vingerafdrukken na en ook DNA-onderzoek leverde geen resultaat op. Gisteravond benadrukte Rik Vannieuwenhuyse dat het ontslag van Naïma nog niet definitief is. ,,We zullen zien hoe de toestand binnen een paar maanden is.''

De zelfstandigenorganisatie Unizo verzamelde de voorbije maanden 26.000 handtekeningen in een petitie om Remmery en Naïma te steunen. Zaakvoerder Vannieuwenhuyse werd samen met zijn werkneemster op 12 januari door de koning ontvangen. Gisteravond regende het reacties op het ontslag van Naïma Amzil.

Gepost door: Jantje | 03-03-05

Premier Verhofstadt geschokt door zaak-Remmery Premier Guy Verhofstadt is geschokt door de zaak-Remmery. Naïma Amzil, de allochtone werkneemster van het delicatessenbedrijf, nam gisteren ontslag, nadat haar baas opnieuw een dreigbrief had gekregen. Voor de premier is dat onaanvaardbaar. Hij wil dat alle middelen worden ingezet om de dader of daders te vinden.

De bedrijfsleider ontving al zeven dreigbrieven.

Gisterochtend kreeg zaakvoerder Rik Vannieuwenhuyse voor de zevende keer een dreigbrief in de brievenbus. Daarin zaten ook twee kogels.

De anonieme schrijver dreigt ermee de zaakvoerder om te brengen. "Er is een fatwa uitgesproken en die blijft zolang de hoofddoek blijft. Er komt ook een lijst met andere ondernemers die ook collaboreren."

Bedrijfsleider Vannieuwenhuyse was tot nog toe altijd gekant tegen een ontslag van zijn werkneemster. Hij kreeg volop de steun van de zelfstandigenorganisatie Unizo. Die had al 26.000 handtekeningen verzameld om de zaakvoerder en zijn werkneemster te steunen.

Unizo verzamelde 26.000 handtekeningen om de zaakvoerder en zijn werkneemster te steunen. Unizo betreurt dat de werkneemster nu toch opstapt, maar begrijpt ook wel dat de druk te groot werd. De organisatie vraagt dat de politie haar onderzoek dringend voortzet.

Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen (VLD) is zwaar bedroefd door het ontslag. Hij hoopt dat het gerecht en de politie de daders snel kunnen vatten. De minister noemt het ontslag ook een nederlaag voor de democratie.

Een overzicht van de gebeurtenissen in 2005:

02/01: De bedrijfsleider krijgt zijn vijfde dreigbrief
12/01: Bedrijfsleider Vannieuwenhuyse en werkneemster Amzil worden ontvangen door de koning
07/02: Unizo roept Remmery uit tot KMO-team van 2004
10/02: De bedrijfsleider krijgt zijn zesde dreigbrief

Gepost door: Jantje | 03-03-05

Zaakvoerder Remmery: "Naïma is niet ontslagen" De zaakvoerder van het bedrijf Remmery in Ledegem ontkent dat de allochtone werkneemster Naïma Amzil ontslagen is. Volgens bedrijfsleider Vannieuwenhuyse is de werkneemster tijdelijk thuis. Gisteren werd bekendgemaakt dat de vrouw ontslag had genomen, nadat haar baas opnieuw een dreigbrief had gekregen.

Naïma Amzil is de dreigbrieven beu.

Gisterochtend kreeg zaakvoerder Rik Vannieuwenhuyse voor de zevende keer een dreigbrief in de brievenbus. Daarin zaten ook twee kogels.

De anonieme schrijver dreigt ermee de zaakvoerder om te brengen. "Er is een fatwa uitgesproken en die blijft zolang de hoofddoek blijft. Er komt ook een lijst met andere ondernemers die ook collaboreren."

Vannieuwenhuyse was tot nog toe altijd gekant tegen een ontslag van zijn werkneemster. Gisteren zag het ernaar uit dat hij haar ontslag had aanvaard, maar nu nuanceert hij zijn verklaringen.

"Ik heb alleen aanvaard dat ze hier een tijd niet meer komt werken." Vannieuwenhuyse plakte daar evenwel geen tijdspanne op.

Het Kortrijkse parket onderzoekt de zaak.

"Nieuw element" sinds zevende dreigbrief

Het parket van Kortrijk gaat intussen voort met het onderzoek, maar wil voorlopig niets zeggen over eventuele vorderingen.

In de laatste brief dreigde de schrijver er ook mee producten uit het bedrijf te vergiftigen met kwik en het parket neemt die bedreiging "zeer ernstig", zegt woordvoerder Tom Janssen.

Unizo verzamelde 26.000 handtekeningen om de zaakvoerder en zijn werkneemster te steunen.

"Ontslag" lokte heel wat reacties uit

Premier Guy Verhofstadt reageerde vandaag geschokt op de zaak-Remmery. Hij eiste dat alle middelen worden ingezet om de dader of daders te vinden.

Ook de zelfstandigenorganisatie Unizo was ontzet. Unizo had al 26.000 handtekeningen verzameld om de zaakvoerder en zijn werkneemster te steunen. De organisatie vraagt dat de politie haar onderzoek dringend voortzet.

Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen zei eerder dat het ontslag een nederlaag was voor de democratie.

Gepost door: Jantje | 03-03-05

,,Geen ontslag voor Naïma'' Zaakvoerder Rik Vannieuwenhuyse van het delicatessenbedrijf Remmery uit Ledegem heeft vanochtend ontkend dat Naïma Amzil formeel ontslag heeft genomen. Wel blijft de werkneemster voorlopig thuis.

,,Laat het ons erop houden dat Naïma volgende week niet in ons bedrijf zal komen en dat de komende weken ook niet het geval zal zijn. Dit kan enkele maanden duren, zelfs een half jaar'', zei Vannieuwenhuyse vanmorgen. Naïma Amzil bevestigde dat bericht vanmiddag op de VRT-radio.
Zaakvoerder Rik Vannieuwenhuyse kreeg gisteren een zevende dreigbrief die twee kogels bevatte. Daarop vroeg Naïma zelf haar ontslag. Nu hoopt ze over enkele weken of maanden opnieuw aan de slag te kunnen, het liefst opnieuw in het bedrijf Remmery. Ze hoopt dat er snel klaarheid komt en dat het gerecht de briefschrijver in de kraag kan vatten.

Speurders

Momenteel werken zes speurders op het dossier-Remmery, reageert minister Onkelinx. Indien er versterking nodig is, kan het parket die krijgen. ,,Alle middelen worden aangewend", voegde ze eraan toe.

Onkelinx deelde tot slot nog mee dat het onderzoek zich voorlopig beperkt tot Kortrijk. Mochten er later andere arrondissementen bij betrokken worden, wordt het dossier overgemaakt aan het federaal parket, dixit de PS-minister.

Resolutie

Groen! heeft in het Vlaams Parlement een resolutie ingediend waarin de Vlaamse regering wordt opgeroepen tot concrete maatregelen inzake de solidariteit met de allochtone werknemers in Vlaanderen. De partij reageert daarmee op de dreigbrieven aan het adres van de zaakvoerder van het bedrijf Remmery en de allochtone werkneemster.

De parlementsleden Jos Stassen en Mieke Vogels willen dat de Vlaamse regering start met een campagne die de positieve beeldvorming van migranten versterkt en aantoont dat de economie in het vergrijzende Vlaanderen allochtone werknemers nodig heeft.

Somers verontwaardigd

VLD-voorzitter Bart Somers reageert verontwaardigd op de dreigbrief aan Remmery. ,,Degenen die achter de dreigbrieven zitten, hebben nu met hun laffe chantage hun racistisch doel bereikt'', stelt Somers vandaag.

De partijvoorzitter noemt het (al dan niet tijdelijke) ontslag van Naïma Amzil ,,een nederlaag voor onze democratie en de verdraagzaamheid in de samenleving''. Hij zegt bewondering en veel respect te hebben voor de moed van Naïma, die hij een bron van inspiratie vindt voor alle democraten.

,,Slecht signaal''

Het Vlaams Belang betreurt de hele zaak. De partij wijst erop dat ze van in het begin van de zaak de bedreigingen heeft veroordeeld. Ze noemt het ontslag een ,,slecht signaal'', omdat het de daders kan sterken in hun overtuiging dat dreigementen ook daadwerkelijk effect hebben.

,,Aan chantagepogingen van zieke geesten mag niet worden toegegeven. Al begrijpen wij dat mevrouw Amzil genoeg heeft van de aanhoudende dreigementen'', luidt het.

Verschillende partijen hebben ondertussen aangekondigd dat ze minister van Justitie Laurette Onkelinx vandaag aan de tand gaan voelen over de zaak Naïma.

Gepost door: Jantje | 03-03-05

Minister Onkelinx: "Alle middelen worden ingezet" In de Kamer is gedebateerd over de zaak-Remmery. Minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) zei dat er zes speurders op de zaak zitten en dat ze al 1.800 uren hebben gepresteerd. Er was ook te horen dat de speurders op een spoor zitten.

SP.A-Kamerlid Philippe De Coene verwijt Vlaams Belang dat de partij een negatief klimaat creëert.

Onkelinx zei dat ze zwaar geschokt is door de zaak. Het onderzoek wordt nu nog in Kortrijk gevoerd, maar het wordt een federaal dossier als er verdachten buiten de regio gevonden worden.

"Alle middelen worden aangewend", voegde ze eraan toe.

Vier Kamerleden hadden vragen voor minister Onkelinx. SP.A'er Philippe De Coene heeft vernomen dat zaakvoerder van Remmery niet zou betrokken zijn bij de zaak, maar dat er wel een onderzoeksspoor is.

De Coene wees ook met een beschuldigende vinger naar politieke partijen die een negatief klimaat creëren rond migranten.

"Als je mensen opzet tegen elkaar, moet je niet verwonderd zijn dat er dreigbrieven worden geschreven", zei hij.

Gepost door: Jantje | 03-03-05

"Wat gebeurd is bij Remmery, gaat veel te ver" De Vlaamse regering plaatst vandaag in alle Vlaamse kranten een open brief om haar verontwaardiging uit te drukken over de zaak-Remmery. Met de campagne wil de regering de verdraagzaamheid in Vlaanderen te bevorderen.

Leterme vindt dat ondernemers als Vannieuwenhuyse van Remmery een voorbeeld stellen. "En dat in heel Vlaanderen het besef is gegroeid, dat wat gebeurd is bij Remmery een stap veel te ver is."

Hij vindt dan ook dat er dringend gewerkt moet worden aan een meer verdraagzame, open mentaliteit. "We moeten de handen in elkaar slaan om geen kans te geven aan het extremisme dat we gezien hebben."

In een democratische samenleving mag men niet toegeven aan chantage en bedreiging, zegt de Vlaamse regering.

De advertentie is ondertekend door alle Vlaamse ministers en is ook een manier om solidariteit te betuigen met de slachtoffers van de bedreigingen.

Gepost door: Jantje | 05-03-05

Naïma Amzil gaat weer aan het werk bij Remmery Naïma Amzil gaat "zo snel mogelijk" weer werken bij het Ledegemse delicatessenbedrijf Remmery. De vele steunbetuigingen hebben haar een hart onder de riem gestoken.

De Marokkaanse vrouw was vorige week, nadat Remmery een zevende dreigbrief met kogels had ontvangen, gestopt met werken omdat ze de druk niet langer aankon.

"Maar ik krijg zoveel steun uit heel België dat ik op mijn beslissing terugkom. Ik ga nu eerst uitrusten en dan ga ik weer werken", aldus Amzil.

Naïma kreeg gisteren onverwacht bezoek van de Brugse bisschop Roger Vangheluwe. De steun uit de politieke en kerkelijke wereld motiveert haar om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan.

Remmery-baas Rik Van Nieuwenhuyse is erg blij met het nieuws.

Gepost door: Jantje | 07-03-05

Zaakvoerder Remmery: "Solidariteit doet deugd" In Ledegem is een solidariteitsmanifestatie aan de gang voor zaakvoerder Rik Vannieuwenhuyse van het delicatessenbedrijf Remmery. Onder het motto "respect" betuigen zo'n 1.200 mensen hun solidariteit.

Zaakvoerder Vannieuwenhuyse heeft al verschillende brieven met doodsbedreigingen ontvangen. De anonieme briefschrijver wil dat hij een moslimwerkneemster, Naïma Amzil, ontslaat, omdat ze een hoofddoek draagt.

Tientallen lokale organisaties werken mee aan de solidariteitsactie. Ook het gemeentebestuur van Ledegem en het integratiecentrum van West-Vlaanderen steken een handje toe.

Er zijn optredens van onder meer Willem Vermandere en Sioen. Er was ook een stille optocht gepland, maar omdat minder mensen opdaagden dan verwacht, is die afgelast.

Rik Vannieuwenhuyse is alvast blij met de opkomst. "Iedere steunbetuiging doet mij deugd, dat mag van de koning komen of van heel gewone mensen. Ik voel dat de mensen hier dat menen."

Ook Vlaams minister van Integratie Marino Keulen is aanwezig. "Wij staan hier als symbool voor een Vlaanderen dat open en verdraagzaam is en dat wordt gedragen door alle lagen van de bevolking", zegt hij.

Gepost door: Jantje | 26-03-05

Naïma is weer aan de slag bij Remmery Bij het delicatessenbedrijf Remmery in Ledegem is moslimwerkneemster Naïma Amzil weer aan het werk gegaan.

Naïma Amzil stopte op 2 maart met werken, nadat de zevende dreigbrief was toegekomen. Daarin zaten twee kogels. Zaakvoerder Rik Vannieuwenhuyse en zijn werknemers zijn "heel tevreden" dat Naïma terug is. "Het is onze wens dat alles weer wordt zoals vroeger."

Gepost door: Jantje | 11-04-05

Vorstenpaar bezoekt firma Remmery Koning Albert II en koningin Paola hebben gisteren een bezoek gebracht aan het Ledegemse bedrijf Remmery van zaakvoerder Rik Vannieuwenhuyse en de moslimwerkneemster Naïma Amzil. Het bezoek verliep in een gemoedelijke sfeer.

Het vorstenpaar toonde zich zeer begaan met het lot en de situatie van de werknemers van het bedrijf. Het was een tegenbezoek. Op 12 januari had koning Albert de zaakvoerder van de visdelicatessenzaak en Naïma op het paleis in Brussel ontvangen. Het vorstenpaar werd ontvangen door zaakvoerder Rik Vannieuwenhuyse, zijn vrouw Rita en burgemeester Paul Vanhie van Ledegem. Wat verderop stonden de twee dochters van de zaakvoerder en Naïma. Een rondleiding door het bedrijf eindigde op de inpakafdeling waar Naïma werkt. Na afloop van het bezoek toonde zaakvoerder Rik Vannieuwenhuyse zich bijzonder opgetogen. "Het vorstenpaar toonde zich zeer geïnteresseerd. Ze hebben gezegd mijn beslissingen te steunen en vroegen hen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in de zaak", zei hij. "Hun bezoek heeft deugd gedaan. Het vorstenpaar heeft alle werknemers een hart onder de riem gestoken. Hopelijk is dit een eindpunt van alle miserie die ons de voorbije maanden is overkomen. Ik denk dat dit het einde van de dreigbrieven is. Het oppakken van de dader is voor mij geen prioriteit meer. Als alles stopt, is dat voor mij voldoende.

Gepost door: Jantje | 20-04-05

Nieuwe dreigbrief tegen firma Remmery Zaakvoerder Remmery blijft het slachtoffer van anonieme bedreigingen.Er is een nieuwe dreigbrief opgedoken tegen de firma Remmery uit Ledegem. Deze keer schrijft de onbekende dat de producten van de firma al tweemaal besmet werden met kwik. Zaakvoerder Rik Van Nieuwenhuyse zou ervan op de hoogte zijn, maar houdt het nieuws stil, aldus de anonieme briefschrijver.

De zaakvoerder wordt er ook van beschuldigd te collaboreren met de moslims. "Hij neemt zelfs geen Vlamingen meer in dienst en is dus een gevaar voor Vlaanderen", luidt het in de dreigbrief.

Het parket van Kortrijk bevestigt dat er een nieuwe dreigbrief is aangekomen in de zaak-Remmery, maar wil voorlopig nog geen commentaar leveren op deze nieuwe wending in de zaak

Gepost door: Jantje | 18-05-05

De commentaren zijn gesloten.