10-01-05

Groothertogin Joséphine-Charlotte overleden

Groothertogin Joséphine-Charlotte, prinses van België en zus van koning Albert II, is vanochtend in het Château de Fischbach overleden aan de gevolgen van longkanker. Ze werd 77 jaar.

 

Joséphine-Charlotte was het oudste kind van Koning Leopold III en Koningin Astrid. Ze had twee jongere broers: Boudewijn I en Albert II. Ze groeide op in het Kasteel Stuyvenberg. In 1935 kwam haar toen pas negenentwintigjarige moeder, Koningin Astrid, om bij een auto-ongeval in het Zwitserse Küssnacht. In 1944 werd ze samen met haar vader in Duitsland onder huisarrest geplaatst. De koninklijke familie werd op 7 mei 1945 bevrijd en vestigde zich in Prégny, nabij Genève, waar prinses Joséphine-Charlotte haar opleiding voortzette. Daarna volgde ze aan de universiteit van Genève lessen kinderpsychologie die werden gegeven door de wereldberoemde professor Piaget.

 

In 1953 trouwde ze met Jan van Luxemburg. In 1964 besteeg het paar de Luxemburgse troon. In oktober 2000 nam hun zoon prins Henri die van hen over.

 

Joséphine-Charlotte kreeg vijf kinderen. Ze hield zich voornamelijk bezig met sociale problematiek en kunst. Haar vrije tijd ging vooral naar kunst, tuinieren, jagen, vissen, skiën en watersporten.

Groothertogen van Luxemburg (FR)


10:08 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Prinses Joséphine-Charlotte overleden Groothertogin Joséphine-Charlotte van Luxemburg, prinses van België en zus van koning Albert II, is maandag om 5.55 uur in Château de Fischbach, in het Groothertogdom Luxemburg, overleden.De Groothertogin werd 77 jaar.

Joséphine-Charlotte Ingeborg Elisabeth Marie-José Marguerite Astrid werd op 11 oktober 1927 in het paleis van Brussel geboren. Zij bracht haar kindertijd door in kasteel Stuyvenberg, de residentie van haar ouders, Leopold III en koningin Astrid van Zweden.

Op 9 april 1953 trouwde prinses Joséphine-Charlotte met prins Jean, de latere groothertog van Luxemburg. Het paar kreeg vijf kinderen, waaronder prins Henri, die op 7 oktober 2000 zijn vader opvolgde als groothertog.

Op 12 maart 2003 maakte de hofmaarschalk bekend dat de groothertogin van Luxemburg leed aan longkanker. Prinses Joséphine-Charlotte werd in het ziekenhuis opgenomen nadat een medisch onderzoek een tumor had vastgesteld.

Als kind kreeg de jonge prinses eerst onderwijs op het paleis. Toen ze dertien was, eind 1940, werd zij op pensionaat gestuurd. Vanaf 1942 kreeg ze voornamelijk privé-les. Op 7 juni 1944 werd prinses Joséphine-Charlotte samen met haar vader, koning Leopold, gedeporteerd naar Duitsland.

De koninklijke familie werd op 7 mei 1945 bevrijd en vestigde zich in Prégny, nabij Genève, waar prinses Joséphine-Charlotte haar opleiding voortzette aan de ecole supérieure in de rue Voltaire in Geneve. Daarna volgde ze aan de universiteit van Genève lessen kinderpsychologie die werden gegeven door de wereldberoemde professor Piaget.

Terug in België had de prinses, naast haar officiële verplichtingen, een uitgesproken interesse voor sociale problemen en voor kunst. Zij was van 1959 tot 1970 voorzitter van het Jeugd Rode Kruis en vervulde vanaf 1964 ook het voorzitterschap van het Luxemburgse Rode Kruis.

In haar vrije tijd hield de groothertogin zich het liefst bezig met kunst, tuinieren, jagen, vissen, skiën en watersporten.

Gepost door: Jantje | 10-01-05

R.I.P. mijn oprechte innige deelneming

Gepost door: peterNET | 10-01-05

De commentaren zijn gesloten.