08-01-05

Vrouwenhandel bloeit in België als nooit tevoren

De vrouwenhandel bloeit in ons land als nooit tevoren. Oost-Europese, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse meisjes blijven tippelen in onze steden. Pooiers verdienen nog steeds grof geld op de rug van de meisjes. Alleen zijn de technieken van de vrouwenhandelaars subtieler geworden en laten ze zich minder snel oppakken.

 

Ons land is altijd een voorloper geweest in de strijd tegen de mensenhandel. Sinds 1992 is er heel veel veranderd. De politiediensten rollen veel netwerken op, maar de vrouwenhandel is gebleven. Het wordt ook moeilijker vrouwen te vinden die tegen hun pooier willen getuigen. "Meer en meer vrouwen die naar hier komen, weten dat ze hier zijn om zich te prostitueren", zegt federaal procureur Eric Vandersypt.

 

Ook de gewijzigde structuur van de bendes maakt het de speurders niet gemakkelijker. Grote mega-organisaties bestaan nauwelijks. Ook in de plaatsing van de meisjes hebben de vrouwenhandelaars zich aangepast aan de moderne tijd.

Prostitutie

07:24 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ze zijn nog altijd lief, meneer Vrouwen kiezen bewust voor prostitutie

Ons land is altijd een voorloper geweest in de strijd tegen de mensenhandel. Vrouwenhandel werd nieuws in ons land na het boek van Knack- journalist Chris De Stoop ,,Ze zijn zo lief, meneer'' uit 1992. De Stoop beschreef er de praktijken van de bende van de ,,Milliardaire'' uit Gent, die Filipijnse meisjes in de prostitutie dwong.

Die bende stond model voor de VTM-successerie Matroesjka's . Na het boek kreeg België als een van de eerste landen ter wereld een wet tegen mensenhandel. Prostituees die getuigden tegen hun pooiers, kregen bij ons een eigen statuut als ,,slachtoffer van mensenhandel''. Op dat moment was dat uniek in de wereld.

Sinds 1992 is er heel veel veranderd. De politiediensten rollen veel netwerken op, maar de vrouwenhandel in ons land is gebleven. Het wordt voor de speurders bovendien steeds moeilijker om vrouwen te vinden die willen getuigen tegen hun pooiers. ,,Meer en meer vrouwen die naar hier komen, weten dat ze hier zijn om zich te prostitueren'', zegt Eric Vandersypt, federaal procureur, bevoegd voor mensenhandel. ,,Dat is een groot verschil met een paar jaar geleden. Zij gaan in de prostitutie voor het geld, om te ontsnappen aan de uitzichtloosheid van de situatie in hun eigen land.'' Dat veel vrouwen weten waar ze aan toe zijn, betekent niet dat ze ook beter behandeld worden dan vroeger door hun pooiers. ,,Ze worden nog altijd in slechte omstandigheden gehuisvest. Ze moeten vaak veel meer betalen aan de pooiers dan vooraf afgesproken. Ze worden gechanteerd en vaak mishandeld.''

Ook de gewijzigde structuur van de bendes maakt het de speurders niet gemakkelijker. Grote mega-organisaties bestaan, zeker bij de Oost-Europeanen, nauwelijks. ,,Het zijn nu kleine celletjes van twee, drie mensen die occasioneel met elkaar samenwerken. Naargelang het best uitkomt. Pooiers uit Albanië of Bulgarije verkopen de ene keer een meisje aan de ene en dan weer aan de andere. Vaak worden de meisjes drie of vier keer doorgegeven voor ze in ons land aankomen'', zegt Wim Bontinck van de federale politie.

De meisjes worden door de bendes geplaatst in bars. Uitbating van prostitutiebars is vooral in de grote steden een zaak van buitenlanders geworden. Iedere nationaliteit handelt over het algemeen in haar eigen meisjes. Bij Nigerianen zijn de pooiers ook vaak vrouwen, de zogenaamde ,,madames''.

Ook in de plaatsing van de meisjes hebben de vrouwenhandelaars zich aangepast aan de moderne tijd. ,,Ze maken de prostituees minder zichtbaar door hen in appartementen, massagesalons en escortbureaus te stoppen. Dat maakt het nog moeilijker.'' Politie en gerecht maken zich geen illusies dat ze de stroom aan prostituees uit de rest van de wereld zullen kunnen indijken. Commissaris Wim Bontinck is er fatalistisch bij geworden. ,, Zolang er vraag is, zal er aanbod bestaan. Wij winnen tijd om anderen, de politiek onder meer, ondertussen een oplossing te laten zoeken.''

Gepost door: Mark Eeckhaut | 08-01-05

De commentaren zijn gesloten.