08-01-05

MIVB doet weldra eerste proeven met chipkaart

Afscheid van de oude, vertrouwde 'oranje' bakjes

De bekende oranje valideringstoestellen in bussen, trams en metrostations hebben hun langste tijd gehad: binnenkort experimenteert de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB met de chipkaart. In de loop van 2006 verdwijnen de huidige magnetische kaarten en zal iedereen zo’n chipkaart moeten gebruiken.


 


07:23 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

De MIVB wil een herlaadbare chipkaart uitbrengen De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB wil de papieren tram- en buskaart vervangen door een plastic kaart met een chip. Zo kan de reiziger zelf zijn kaart opladen aan een betaalterminal.

De huidige valideringsmachines zijn al 11 jaar oud en gaan erg vaak stuk. De MIVB wil daarom een herlaadbare kaart invoeren.

Aan betaalterminals kan de reiziger elke maand zijn abonnement betalen of een bedrag zetten om elke rit afzonderlijk te betalen. Voor toeristen zou er een wegwerpversie komen van de kaart.

Volgens de MIVB heeft een herlaadbare kaart twee grote voordelen:

De wachtrijen aan de loketten zouden korter worden.

De MIVB kan de reispatronen van individuele reizigers controleren en die gegevens gebruiken voor marketingdoeleinden.

Eind 2006 zou de kartonnen kaart stilaan verdwijnen. De nieuwe valideringstoestellen zouden al eind 2005 verschijnen en getest worden. De hele operatie zou de MIVB 23 miljoen euro kosten.

Gepost door: Jantje | 26-02-05

De commentaren zijn gesloten.