05-01-05

België en Europa staan stil bij slachtoffers

Overal in België en Europa is vanmiddag om 12 uur een ogenblik van stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de vloedgolven in Zuidoost-Azië. Het voorbije weekend riep Luxemburg, als nieuwe EU-voorzitter, de hele Europese Unie op tot een stiltemoment.


12:04 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Drie minuten stilte De Belgische ambtenaren legden rond het middaguur het werk gedurende een drietal minuten neer. Aan de openbare gebouwen in ons land hingen de vlaggen halfstok. Ook heel wat niet-ambtenaren gaven gevolg aan de oproep.
De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB legde de motoren van de voertuigen drie minuten lang stil en de passagiers werd gevraagd een moment van stilte in acht te nemen uit respect voor de slachtoffers van de ramp in Zuidoost-Azië. De voertuigen van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn hielden slechts één minuut halt, om de aansluitingen niet in de war te sturen. De NMBS nodigde haar klanten in treinen en stations uit om drie minuten stil te blijven uit solidariteit met de slachtoffers.

Op het Brusselse Schumanplein verzamelde een 2000-tal mensen voor een stiltemoment. Onder hen ook verschillende Belgische politici, zoals Kamervoorzitter Herman De Croo en de ministers Didier Reynders en Armand De Decker, evenals heel wat personeel van de Europese Commissie en enkele Europese commissarissen. Commissievoorzitter José Manuel Barroso moest verstek laten gaan. De Portugees is op weg naar Jakarta, waar hij een regionale top over de gevolgen van de natuurramp zal bijwonen.

Europa

Ook in de rest van Europa stond het openbaar leven minutenlang stil en hingen de vlaggen halfstok. Denemarken nam als enige EU-lidstaat niet deel aan de actie, omdat daar zondag al twee minuten stilte in acht was genomen. Op heel wat Europese beurzen, ook op Euronext Brussel, werd gedurende drie minuten niet verhandeld.

Gepost door: Jantje | 05-01-05

De commentaren zijn gesloten.