05-01-05

Belgen blijven massaal sparen

Er staat voor het eerst een recordbedrag van ongeveer 150 miljard euro aan spaargeld op het gereglementeerd spaarboekje. De grote Belgische banken hebben vooral de jongste maanden veel spaargeld aangetrokken, ondanks de uitzonderlijke beursprestaties.

grafieken (pdf file)
Belgische Vereniging van Banken


06:47 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Kaap 150 miljard EURO gerond Het spaarboekje bleef ook het voorbije jaar uitzonderlijk populair bij de Belgische spaarder. Bij de grote banken en spaarbanken namen de spaarinlagen afgelopen jaar toe met 12,1 % tot 132,5 miljard. Rekening gehouden met het marktaandeel van bijna 89 % van deze instellingen, betekent dit dat er voor het eerst vrijwel 150 miljard euro op de circa 17 miljoen spaarboekjes uitstaat. Eind september was dat nog 142 miljard. Het gaat om spaarboekjes van alle particulieren, ook die van niet-Belgen.

De stevige aangroei komt er in een jaar waarin de Belgische beurs een topprestatie kende met een stijging van de Bel20-index met 30,7 %. De stijgende beurskoersen hebben de Belg er niet toe kunnen verleiden om de veilige vluchthaven die het spaarboekje is, te verlaten. Het spaarboekje biedt in principe een basisrendement van 1,5 % en een getrouwheidspremie van 0,5 %, maar heeft als voordeel dat de rente tot 1.550 euro per belastingplichtige vrijgesteld is van roerende voorheffing.

Opvallend is dat de grote banken, die meestal de laagste rente aanbieden op hun spaarboekjes, rond de jaarwisseling met succes tijdelijk hoge tarieven aanbieden. ING Bank, dat als eerste zijn eindejaarscampagne op gang trok, heeft in het laatste kwartaal 2,34 miljard euro aangetrokken, waardoor er nu 16,11 miljard op de ING-boekjes staat of een stijging afgelopen jaar met bijna 18 %. Ook Dexia Bank kende een forse groei van 16,2 %. Dexia, van oudsher sterk in kasbons, is daardoor in spaarboekjes nipt groter geworden dan KBC en dochter Centea samen. De vier grote banken samen trokken in het vierde kwartaal (na rentetoekenning) 6,4 miljard aan.

Gepost door: Jantje | 05-01-05

zijde gij da klein ventje op de foto?? schoon manneke moet ik zeggen lol hoor :-)

Gepost door: willy | 05-01-05

De commentaren zijn gesloten.