03-01-05

Belgisch DVI-team sinds vanochtend aan het werk - tsunami

22 Belgen van het slachtofferidentificatieteam DVI (Disaster Victim Identification) zijn sinds deze ochtend aan het werk in het Thaise Khao Lak.

 

De 22 Belgen werken in een team van in totaal driehonderd DVI-specialisten uit 19 verschillende landen, waaronder Nederland, Australië, Duitsland, Indonesië en Italië. Er zijn momenteel al 3.200 lijken van vermoedelijk westerlingen die zij moeten identificeren.

 

Die identificatie verloopt in verschillende fases. Vandaag en morgen zal het Belgische team zich bezighouden met de visuele identificatie. Ze beschrijven dan de tatoeages, juwelen en kleding van het slachtoffer.

Dossier Tsunami

13:37 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Slachtofferidentificatieteam DVI Die identificatie verloopt in verschillende fases. ,,Vandaag en morgen zal het Belgische team zich bezighouden met de visuele identificatie. Ze beschrijven dan de tatoeages, juwelen en kleding van het slachtoffer", vertelt Els Cleemput, de woordvoerster van de federale politie.

Het Belgische team heeft in de loop van de ochtend en voormiddag al veertig lichamen onderzocht. Na de visuele identificatie worden de lichamen in koelkasten gelegd, om er in een tweede fase een autopsie op uit te voeren. Artsen nemen dan DNA -stalen en tandartsen maken tandkaarten.

Alle gegevens van de DVI-teams worden ingevuld op post-mortem formulieren van interpol. De gegevens worden daarna ingevoerd in een computersysteem in het operationeel centrum van de politie in Phuket. Het is de bedoeling dat ook de ante-morten gegevens worden ingevoerd, zodat op die manier de gegevens vergeleken kunnen worden.

Die ante-mortem formulieren van vermiste Belgen worden in België ingevuld met behulp van de families. De families krijgen bezoek van politiemensen van het gerechtelijk arrondissement en van het Rode Kruis. Samen proberen ze de ante-mortem lijst in te vullen. Het invullen van die lijst duurt ongeveer vier uur. Familieleden moeten informatie proberen geven over kleding, juwelen, littekens, operaties, breuken of gebit van de vermiste.

De dossiers van tandartsen en huisdokter worden ook opgevraagd. ,,Maar dat duurt op dit moment wel een tijdje, aangezien veel dokters en tandartsen op vakantie zijn", zegt Cleemput.

Gepost door: Jantje | 03-01-05

De commentaren zijn gesloten.