25-12-04

Deze eindejaarsperiode is spijtig genoeg een piekmoment voor zelfdodingen

België is toploper op het vlak van zelfmoorden in de wereld. Deze eindejaarsperiode is spijtig genoeg een piekmoment voor zelfdodingen. De nieuwe tendens is dat ook hoogbejaarden steeds meer een einde aan hun leven maken. De periode rond Kerst en Nieuwjaar is ook een periode waarin het aantal zelfmoorden spectaculair stijgt. In deze periode zijn de dagen donker en kort. En voor sommigen zijn de feestdagen een pijnlijke confrontatie. Dat zegt Staf Nimmegeers, vroeger pastoor van de Finisterraekerk in de Nieuwstraat.21:01 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Staf Nimmegeers Deze eindejaarsperiode is spijtig genoeg een piekmoment voor zelfdodingen. De nieuwe tendens is dat ook hoogbejaarden steeds meer een einde aan hun leven maken. Dat zegt Staf Nimmegeers (SP.A), nu senator, vroeger pastoor van de Finisterraekerk in de Nieuwstraat.

De periode rond Kerst en Nieuwjaar is ook een periode waarin het aantal zelfmoorden spectaculair stijgt. In deze periode zijn de dagen donker en kort. En voor sommigen zijn de feestdagen een pijnlijke confrontatie.

Mensen tussen dertig en veertig jaar plegen het meest zelfmoord. Maar een nieuwe tendens toont dat steeds meer hoogbejaarden een einde maken aan hun leven.

Staf Nimmegeers: "Op honderduizend mensen plegen vijfenzeventig mensen zelfmoord die tachtig of ouder zijn. Voor mensen rond veertig jaar zijn dat er veertig op honderdduizend."

België is toploper op het vlak van zelfmoorden in de wereld. Een mogelijke oorzaak is dat sociale netwerken wegvallen. Familiebanden zijn steeds minder sterk. En depressies bij ouderen zijn nog steeds een taboe.

Nimmegeers pleit voor een beter begeleiden van bejaarden: "We moeten ze niet alleen lichamelijk verzorgen, maar ook psychologisch. En we moeten de sociale netten herstellen. De familie moet zich meer bezorgd tonen om de oudere mensen.

Gepost door: Jantje | 25-12-04

De commentaren zijn gesloten.