20-12-04

Belgische primeuraardappelen op Kerst

Een landbouwer uit West-Vlaanderen is erin geslaagd om nog voor de Kerstperiode nieuwe aardappelen op de markt te brengen. Het is de eerste maal dat dit in België gebeurt.

 

Vandaag om 9.15 uur worden de eerste 30 kg in de REO-veiling van Roeselare aangeboden op de klok.

 

Door de ideale teeltomstandigheden van het voorbije najaar, is het experiment (3 ha) van de landbouwer gelukt. Normaal kan de consument maar vanaf de maand mei nieuwe aardappelen eten. De West-Vlaamse landbouwer heeft het risico genomen om eind augustus aardappelen te planten. Zelf zegt hij dat zijn geslaagd experiment niets te maken heeft met een portie geluk, maar wel een gevolg is van "het jarenlang bestuderen van het weerpatroon dat werd verstoord na de Golfoorlog in Irak". Hij hoopt op een totale productie van 15 tot 20 ton.

meer


08:05 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Eerste primeuraardappelen geveild Maandagmorgen zijn op de REO-veiling in Roeselare de eerste primeuraardappelen geveild voor 3,7 euro per kg. De aardappelen waren bestemd voor een zaak in Deerlijk.
Door de ideale teeltomstandigheden van het voorbije najaar is landbouwer Luc De Witte uit Kortemark er in geslaagd om vandaag reeds 3 ha primeuraardappelen te telen. De Witte zegt dat zijn experiment niets te maken heeft met een portie geluk, maar wel een gevolg is van het jarenlang bestuderen van het weerpatroon.

Gepost door: Jantje | 20-12-04

Aardappelprijs ingestort De prijs van aardappelen daalde op een jaar tijd met 32 procent. Goed nieuws voor de consument maar voor landbouwers ontaarden de sterke prijsdalingen stilaan in een nachtmerrie. De boeren zien zich verplicht elke zak aardappelen van vijftig kilo met twee euro verlies te verkopen . Oorzaak is de overproductie.

Gepost door: Jantje | 20-12-04

De commentaren zijn gesloten.