18-12-04

Slag om Ardennen herdacht - BASTENAKEN

In Bastenaken is deze namiddag de 60e verjaardag herdacht van de Slag om de Ardennen. Premier Verhofstadt verwees in een toespraak naar de verbondenheid tussen Europeanen en Amerikanen.

 

Koning Albert woonde om 16u de militaire ceremonie bij aan het memoriaal van Mardasson. Daarna begaf hij zich naar de centrale Grand Rue de Bastogne waar hij werd opgewacht door een massa kijklustigen. Vanop het balkon van het stadhuis gooide hij noten in het publiek. Die traditie gaat terug op de befaamde uitspraak van de Amerikaanse generaal McAuliffe, die weigerde zich over te geven aan het Duitse leger ('nuts').

 

Amerikaanse oudstrijders kregen van Albert een eremedaille. In een historische evocatie werd het verhaal van de Slag nog eens overgedaan voor de toeschouwers. Naast de Amerikaanse ambassadeur was ook Hélène Patton, kleindochter van generaal Patton, bij de feestelijkheden aanwezig.

 

In zijn toespraak zei premier Verhofstadt dat de Slag om de Ardennen de verbondenheid met de VS heeft versterkt. ,,Onze band kan wel eens buigen, maar zal nooit barsten,'' luidde het.

 

Bastogne 1944-2004

De tweede wereldoorlog

22:38 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.