10-12-04

Belg ongerust over islam

Twee op de drie Belgen, Vlamingen op kop, zijn ervan overtuigd dat er veel afkeuring bestaat tegenover de moslims die in de Europese samenleving wonen. Van alle Europeanen zijn Vlamingen het somberst (73%), na Zweden (75%) en vóór Nederland (72%). Als voornaamste oorzaak wordt "angst voor toenemende criminaliteit" opgegeven.

 

Dat blijkt uit een onderzoek van een GfK-Worldwide in 21 landen, in opdracht van de Wall Street Journal. Vlaanderen is 20% negatiever dan Wallonië. Verrassend is dat jongeren hoger scoren dan ouderen inzake ongunstige verwachtingen (70% tegenover 57% van de 60-plussers). Even verbazend is dat hoger geschoolden blijkbaar meer problemen zien dan arbeiders (71% tegenover 59%).

 

Uitgesplitst naar de provincies is de negatieve perceptie het hoogst in Vlaams-Brabant (78%), gevolgd door Antwerpen (74%). Vooral Vlaams Belang-stemmers wijzen op de angst voor criminaliteit (84%), maar ook kiezers van Groen! (78%) en sp.a-spirit (77%).

 

Geloof

 

Voornaamste doel van het onderzoek was te peilen naar het religieus geloof en praktijk in de diverse landen. Zeven op de tien Europeanen geloven in God, maar slechts 25% gaat regelmatig naar kerk of gebedshuis, in Vlaanderen 15%. Het ongeloof is het grootst in Nederland (41%), maar België volgt op enige afstand (36%). Meer mannen dan vrouwen zijn niet-gelovig: 46% tegenover 28%. Verbazend is dat vooral Vlamingen zich ongelovig noemen: vier op de tien tegenover 'slechts' drie op de tien Walen.

Islam en moslims in België en Europa


09:40 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.