04-12-04

Grootste kerststal ter wereld in Basiliek van Koekelberg (Brussel) - van 4 december tot 23 januari 2004

Met de kerstperiode in zicht is in de Basiliek van Koekelberg dit jaar de grootste kerststal ter wereld te zien. De stal maakt deel uit van de vijfde tentoonstelling van kerststallen uit de hele wereld, die vandaag de deuren opent.

Ook de Sint-Katelijnekerk en de kathedraal van Sint-Michiels en Sint-Goedele richten tentoonstellingen met kerststallen in. In de Sint-Katelijnekerk op de Vismarkt is van 3 december tot 9 december een tentoonstelling van kerststallen uit Québec te zien. Er zijn er meer dan 170. De kathedraal van Sint-Michiels en Sint-Goedele pakt uit met kerstallen van verschillende buitenlandse gemeenschappen in Brussel. Kardinaal Godfried Danneels opent de tentoonstelling. De kerststallententoonstelling bij de Basiliek telt 500 exemplaren, die tot 23 januari te bezichtigen zijn. De grootste kerststal ter wereld, die er deel van uitmaakt, bestrijkt een oppervlakte van 2.000 vierkante meter.

 

KERST IN DE BASILIEK

 

De wondermooie kerststallen van Warschau en Krakau

 

Kersttradities vindt men over heel de wereld en onder alle vormen. De kerststallen van Warschau en Krakau behoren ongetwijfeld tot de oudste en tegelijkertijd de meest levendige traditie van allemaal. Nergens anders leeft Kerstmis zo sterk onder de mensen als in de grote industriesteden van Polen. Iedereen creëert er zijn eigen kerststal. Er is altijd een constante:

de kerststallen zijn allemaal geïnspireerd op de prachtige Kerk van de H. Maria van Krakau. Ieder jaar vinden de mooiste kerststallen een plaatsje in de Poolse musea naast de eeuwenoude exemplaren.

Ook de uitbeelding van de geboorte van Christus gebeurt met een uitgesproken artistiek karakter. In tegenstelling tot de vorige kerstedities, bestaat deze tentoonstelling stuk voor stuk uit exclusieve meesterwerken uit de grote musea van deze twee prachtige steden.

 

Acht aangrijpende taferelen beelden de levensweg van Christus uit.

 

De meest spectaculaire scène echter, de scène die voor altijd in uw geheugen gegrift zal staan, is deze waarin alle dieren van de schepping zich begeven naar "De Grootste Kerststal van de Wereld". Een indrukwekkende optocht! Olifant, giraf, bizon, neushoorn, nijlpaard, leeuw, reeën, alle dieren van de schepping op ware grootte... een echte "Ark van Noach"! Op de omgang van de eerste verdieping bevindt zich een tentoonstelling "Kerstmagie" waar u de mooiste Kerstdecoraties en ideeën voor tafelversiering en kerstboom kunt opdoen.

 

Deze tentoonstelling loopt nog t.e.m. 25 januari 2004 in de Nationale Basiliek van Koekelberg. Ze is dagelijks toegankelijk van 13 tot 18u.

Toegang: volw. €7,50 - senioren: € 6,50 - kinderen: € 3 -

gezinnen: 3de kind en kind -6 j.: gratis

Info: 02 732 41 66

Meer22:06 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.