30-11-04

Filip veroorzaakt politieke rel

In een interview dat donderdag in het weekblad Story verschijnt, haalt kroonprins Filip fel uit naar de partij Vlaams Belang. VTM kon het artikel inkijken. De prins zegt dat de partij met hem te maken krijgt als die Belgie kapot wil maken. "Wie aan Belgie raakt, raakt aan mij", zei hij. De uitspraken veroorzaken veel ophef, want leden van de koninklijke familie moeten in principe politiek neutraal blijven. Premier Verhofstadt, die volgens de grondwet politiek verantwoordelijk is voor de prins, heeft de uitlatingen al veroordeeld. Ook Vlaams Belang reageert verbolgen. De partij gaat de premier in de Kamer ondervragen over de kwestie.


22:42 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Wat zei de prins in Story?

De kroonprins deed zijn uitlatingen tijdens de handelsmissie in China. Volgens de hoofdredacteur van Story vroeg hij Louis Van Raak tot tweemaal toe om zijn woorden op te schrijven. En dit is wat hij noteerde:

 

"In ons land zijn er mensen, partijen zoals Vlaams Belang, die tegen België zijn, ons land kapot willen maken. Ik kan je verzekeren dat ze dan met mij te maken krijgen. Vergis je niet, ik ben een taaie als het moet. Ik laat niet zomaar over me heen wandelen".

 

"In het buitenland moeten we wel met één mond spreken, als één land naar buiten komen. Anders is het gedaan met België, dan bestaan we niet meer. En wie aan België komt, komt aan mij".


21:53 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Prins moet terughoudendheid aan dag leggen

De premier voert verder aan dat prins Filip erg begaan is met de samenwerking tussen de gewesten. Verhofstadt verwijst naar de verklaringen van Filip die in het weekend al deining veroorzaakten. De kroonprins pleitte toen voor een betere samenwerking tussen de gewesten op het vlak van buitenlandse handel.

 

Maar de uitspraken over het Vlaams Belang kunnen volgens de premier niet door de beugel. Hij kan begrijpen dat Filip zich afzet tegen partijen die ons land willen splitsen, maar benadrukt dat zijn rol als toekomstig staatshoofd ook terughoudendheid vereist over politieke kwesties, "zelfs indien die partijen het niet goed menen met het land".

 


21:52 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-11-04

Verkeersagressie, een onrustwekkend verschijnsel

We werden er allemaal al mee geconfronteerd : bumperrijders, acherliggers met knipperende lichten, omhooggestoken vuisten of middenvinger, de pas afgesneden worden, enz... Het lijkt erop dat agressief en onverdraagzaam rijgedrag de laatste jaren aan een heuse opgang bezig is.

Er zijn geen officiële cijfers bekend voor België maar uit een enquête die in 1999 op vraag van Responsable Young Drivers in 16 Europese landen uitgevoerd werd, blijkt dat 3 op 4 Europeanen de indruk hebben dat de agressie in het verkeer de laatste jaren is toegenomen.

 

Van zodra er ook dodelijke slachtoffers vielen, bracht de media het fenomeen in de actualiteit.

De oorzaak van verkeersagressie is moeilijk te omschrijven.  Er bestaan veel factoren die aanzetten tot gewelddadig gedrag, zoals de verkeersdichtheid, weersomstandigheden, tijdsgebrek, psychologische problemen, enz...

Op een bepaald ogenblik slaan de stoppen door en is men veelal niet meer meester van zijn eigen daden.

 

Verkeersagressieveling verschijnt voor de rechter - 29/11/04

 

In Antwerpen is het assisenproces begonnen tegen de man die vorig jaar na een aanrijding een vrouw in een dok gooide. Het slachtoffer overleefde de verkeersagressie op het nippertje. De jonge vrouw kon zich redden door naar een binnenschip te zwemmen. De dader riskeert dertig jaar gevangenisstraf.

Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid
Wegwijs in het Belgisch verkeersreglement
 

02-12-04

De Antwerpse assisenjury heeft Paul Van den Eynden uit Kapellen vanavond na ruim twee uur beraadslagen schuldig bevonden aan poging tot moord, een primeur in België.


03/12/04 14u54 - Verkeersagressor krijgt 10 jaar cel


07:57 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zoveelste staking bij het openbaar vervoer in Brussel

Het openbaarvervoer in België heeft de kwalijke reputatie de reizigers herhaaldelijk binnen het jaar te gijzelen. De regering spoort de pendelaars aan gebruik te maken van het openbaarvervoer om het fileprobleem op te lossen en dan krijgen we dit weer.

 

De helft van alle trams, bussen en metrostellen in Brussel rijden niet. De socialistische vakbond bij de vervoersmaatschappij M.I.V.B.  staakt. Er zijn andere middelen om hun directies onder druk te zetten.07:57 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-11-04

De economische missie van 20 tot 28 november 2004 in China loopt op zijn einde

In China loopt de economische missie, onder leiding van prins Filip, op zijn einde. Zeven dagen lang hebben de verschillende ministers van Economie en de meer dan driehonderd zakenlui contacten gehad met Chinese bedrijven.

Met een boottocht op de Pearl River in Kanton is de grootste economische missie die ons land ooit uitzond, afgelopen. Voor de meeste deelnemers heeft de zending heel wat opgeleverd.

Tijdens de afgelopen week benadrukten zowel politieke als economische deelnemers dat we ons vanuit België open naar de wereld moeten opstellen en "durven". Prins Filip, die de zending voorzat, noemt de reis een succes en pleit ervoor om ook in de toekomst meer als één land naar buiten te treden
08:53 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China - De kip met de gouden eieren

Tijdens het verblijf begaf de delegatie zich o.a. naar Beijing, Shanghai en Guangzhou (Kanton) waar individuele contacten werden georganiseerd door de regionale economische en commerciële vertegenwoordigers, in functie van de wensen van de bedrijven. De klemtoon werd gelegd op enkele sleutelsectoren zoals: transport en logistiek, milieu, gezondheid, bouwsector en diensten.

 

Het is de grootmacht van de toekomst, zogenaamd communistisch, maar eigenlijk extreem kapitalistisch. Iedereen wil er voet aan de grond krijgen, elke bedrijfsleider ziet daar de toekomst. China ziet de investeringen graag komen, maar is dat een goede langetermijninvestering? En leiden prins Filip en prinses Mathilde de delokalisering van onze eigen bedrijven?
 


08:50 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-11-04

Prins wil meer samenwerking gewesten

Prins Filip heeft de verschillende gemeenschappen in ons land vanuit China opgeroepen om meer samen te werken. Hij pleit ervoor om de buitenlandse handel opnieuw meer "Belgisch" te maken.

 

Omdat buitenlandse handel een gewestelijke materie is, roep de prins hen op om de krachten te bundelen.

 

De Chinese economische missie onder leiding van de prins loopt stilaan ten einde. Zeven dagen lang hebben meer dan 300 zakenlui en de verschillende ministers van Economie contacten gehad met Chinese bedrijven. Voor de meeste deelnemers heeft de zending heel wat opgeleverd. De contacten met China kunnen nu enkel nog toenemen.

Vereniging België - China
Buitenlandse Handel

23:34 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Van "Gretry Kring" tot "Gretry Band" op 27 november 2004

1875 Het is donker, Haren ligt rustig te slapen. Het dorp heeft nog geen vermoeden van wat het te wachten staat. Opeens wordt de stilte van de nacht verbroken, door toeters en kartonnen trommelkes, afkomstig van Brussel-Kermis. Enkele Harense boerkes hebben zojuist de aanzet gegeven voor de fanfare. Ferdinand Rydams, die muziek kon spelen en dit gehoord had, gaat met enkele mensen praten en dit jaar nog wordt er bal gespeeld onder de naam "Gretry Kring".


2004 Na lang beraad en wegens het vertrek van de meeste bestuursleden wordt beslist om de Gretry Band, na juist geen 130 jaar, stil te leggen met een laatste Caecilia-feest op 27 november 2004.

Het bestuur.

Geschiedenis van de fanfare "Gretry Kring"-.ga naar http://Jantjedebelg2.skynetblogs.be
The Gretry Band


09:37 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Brussel - Atomium in duizend stukken te koop - Expo 58

Binnenkort hebben duizend Belgen een stukje Atomium in hun woonkamer hangen. Op 15 januari worden duizend aluminium buitenpanelen van het monument verkocht. De panelen, driehoeken van 2,80 meter bij 1,80 en 1,40 meter, kosten wel duizend euro.

 

,,Dat is niet weinig, maar we kunnen het geld goed gebruiken'', zegt Diane Hennebert, voorzitster van Atomium. ,,Door de hoge staalprijzen zal de renovatie ongeveer twee miljoen euro meer kosten.'' De geraamde prijs bij het begin van het werk bedroeg 24 miljoen euro.

 

De platen worden begin 2005 met hoogtewerkers naar beneden gehaald. Duizend genummerde panelen met echtheidscertificaat verhuizen vandaar naar het Brusselse Tour en Taxis, de andere worden gerecycleerd. De negen bollen krijgen een buitenlaag van roestvrij staal. Dat is beter bestand tegen weer en wind en blijft bovenal blinken. In januari 2006 gaat het Atomium opnieuw open.

Atomium

Wereldtentoonstelling Expo 5807:37 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-11-04

F.C. Haren mag weer voetballen

 (foto) scholierenploeg seizoen 2000-2001

 

Onze voetbalclub FC. Haren mag weer voetballen op de terreinen van de Stad Brussel (Haren?) en zal ook opnieuw gemeentelijke subsidies krijgen. Het stadsbestuur had vorige week alle ploegen van F.C. Haren haar (onze?) velden verbannen, omdat de spelers van de scholierenploeg tijdens een wedstrijd tegen de joods ploeg Maccabi antisemitische en fascistische liederen hadden gezongen. Het clubbestuur kondigde deze week aan dat ze maatregelen zou treffen om haar spelers te sensibiliseren. Dat was voor het stadsbestuur voldoende om de sancties in te trekken.

 

Maar de scholierenploeg van F.C. Haren  zal de voetbalschoen nog een tijdje aan de haak moeten laten hangen. De Voetbalbond besloot eerder om alle spelertjes om dezelfde redenen de rest van het seizoen te schorsen. De club moet zich ook nog voor de rechter verantwoorden in een rechtszaak die Maccabi wegens antisemitisme tegen hen aanspande.


 07:26 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-11-04

Brussel heft sancties tegen FC Haren op

Het stadsbestuur van Brussel heft alle sancties tegen voetbalclub FC Haren op. Haren mag daardoor terug gebruik maken van de infrastructuur en het voetbalterrein van de Stad Brussel. Ook de subsidies komen niet in gevaar.

 

Spelers en supporters van FC Haren hadden racistische opmerkingen gemaakt tegen de scholierenploeg van Maccabi, dat een aantal Joodse spelers heeft.

 

De volledige voetbalclub FC Haren kreeg daardoor een verbod om nog te spelen en te trainen op de velden van de stad Brussel. De club telt 114 jeugdspelers, 90 procent daarvan zijn van allochtone afkomst.

FC Haren nam een reeks maatregelen om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden. Daardoor worden de sancties dus opgeheven. 


Het zoveelste bewijs dat de Harenaars geen inspraak hebben te Brussel.


18:26 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

F.C. Haren wil zijn leven beteren

F.C. Haren, de jongerenvoetbalploeg die geschorst werd na antisemitische leuzen tijdens een wedstrijd tegen de joodse ploeg Maccabi, heeft aan de Brusselse schepen van Sport Bertin Mampaka (CDH) beloofd zijn leven te beteren. Mampaka gaat het schepencpllege voorstellen om het verbod om nog langer op een terrein van de Stad Brussel (Haren ?) te spelen, opnieuw bekijken. Na de incidenten trok de Stad ook de subsidies in.

“ Het was een constructief gesprek.” De verantwoordelijken van F.C. Haren geven toe dat racistische uitlatingen en dito gedrag onaanvaardbaar zijn. Enkele trainingsuren zullen gebruikt worden om de jongeren Diets te maken wat samenleven en tolerantie inhouden. F.C. Haren trekt de klacht in die ze tegen Maccabi indiende wegens laster en eerroof.16:53 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-11-04

Brussel Deze Week - Haren | 24-11-2004

Het slaperige stadsdorpje Haren komt zelden in het nieuws. Het ligt wat weggemoffeld in een uithoek van het gewest, begrensd door spoor- en autosnelwegen, industrieterreinen en een luchthaven. Als er over het Navo-hoofdkwartier gesproken of geschreven wordt, dan situeert men het meestal in Evere, terwijl het eigenlijk in Haren ligt. De Harenaren strijden al jaren om dit vreselijke onrecht de wereld uit te helpen. Zonder veel succes.

 

En nu is Haren wél nationaal nieuws. Een paar weken geleden liep de scholierenwedstrijd tussen FC Haren en AS Maccabi Bxl flink uit de hand. Na de match riepen enkele spelers van FC Haren racistische en antisemitische leuzen. Maccabi is van oorsprong immers een joodse club (al zijn lang niet alle leden joods), en de scholierenploeg van Haren bestaat voor het overgrote deel uit jongeren van allochtone afkomst. U ziet het plaatje: het joods-Palestijnse conflict laat zelfs sporen na op een druilerige zondagochtend, in de modder van de Harenheidestraat. Zo diep zit het. En neen, ik ben niet te lang in de novemberkou blijven staan, ik meen het echt: het uitzichtloze conflict in het Midden-Oosten, dat overigens nog uitzichtlozer is geworden sinds George W. Bush zijn persoonlijke kruistocht tegen Saddam Hoessein meende te moeten voeren, voedt over de hele wereld een massa half-ontwortelde jongeren, die op zoek zijn naar een greintje identiteitsbesef en die zich dan maar joelend achter de een of de andere jihad scharen. Geef de Palestijnen hun waardigheid en hun onafhankelijke staat, geef het gematigde Israël een vooraanstaande rol in het vredesproces, geef de Iraakse bevolking een beetje uitzicht op een toekomst, scheid wereldwijd fanatieke islam en politiek, en je krijgt een heel andere sfeer, ook in onze concentratiescholen, ook op onze voetbalvelden.

 

Het is natuurlijk ontoelaatbaar wat die vijftienjarige voetballende knaapjes in Haren naar hun leeftijdgenootjes hebben staan roepen. Sport kan, ook bij jeugdteams, soms oorlog zijn. Maar hoe verhit de gemoederen ook zijn, op geen enkel ogenblik rechtvaardigt dat racistisch of antisemitisch gedrag. Dat principe wordt door de Koninklijke Belgische Voetbalbond ten zeerste gehuldigd. Merk op dat de scholieren van FC Haren ook bijzonder zwaar gestraft zijn: niet de spelers afzonderlijk, maar het hele scholierenelftal is officieel “uitgesloten uit de kampioenschappen 2004-2005”. Een zware, doch correcte straf. Ik ken de werking van het Provinciaal Comité Brabant een beetje. De mensen die in dit Comité zetelen en deze beslissing hebben genomen, gaan niet over een nacht ijs. De boodschap is duidelijk: racisme, van welke aard ook, op onze voetbalvelden kan niet, punt. De richtlijnen, die elk seizoen aan de voetbalscheidsrechters worden verstrekt, zijn even duidelijk: racistische uitlatingen van spelers worden bestraft met de onmiddellijke uitsluiting – de rode kaart, dus. Van miniemen tot veteranen. En kijk: scheidsrechters hoeven niet al te vaak rood te trekken voor racisme. Het provinciale (jeugd)voetbal is immers een onnoemelijk belangrijke integratiebevorderende ‘machine’: duizenden en duizenden jongeren en hun ouders zetten zich meermaals per week belangeloos in om samen, los van sociale, culturele of taalachtergrond, etnische afkomst, huidskleur of religie, aan sport te doen. En 98 keer op de honderd lukt dat zonder enig probleem. Niets is mooier dan al die Ketjes samen in de Brabantse klei achter een bal te zien hossen, aangevuurd door ouders met of zonder hoofddoek, elkaar rond de hals te zien vallen bij een doelpunt, terwijl ze de tegenstrever rauw lusten – niet uit racisme of zo, maar gewoon omdat tegenstrevers daar nu eenmaal voor dienen, om rauw gelust te worden.

 

De gebeurtenissen in Haren moeten we krachtig afkeuren, maar we mogen de zaak ook niet overroepen. Dit is een uitzondering. Het zou een grote vergissing zijn van de Stad Brussel om de hele club te stigmatiseren en uit hun (bescheiden) stadionnetje te verbannen. Daarmee straf je honderd jeugdspelers die helemaal niets met de zaak te maken hebben. Integendeel: de Brusselse overheid kan niet voldoende investeren in het jeugdvoetbal – precies omdat het de integratie zo goed bevordert.

 

Maar laat dit voorval wel een duidelijke boodschap wezen voor spelers, ouders, trainers en bestuursverantwoordelijken van elke club: beleefdheid kost niets, en respect krijg je pas als je er zelf toont.
"Haren ligt in cyberspace" Klik Hier


22:04 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ellen Petri derde in Miss World Top Model - 24/11/2004

Winnares Miss Mexico staat in het midden, Miss Angola rechts van haar en Ellen Petri links.

 

Ellen Petri is gisteren in het Chinese Sanya derde geworden in de verkiezing van Miss World Top Model. Dat is een officieel onderdeel van de Miss World verkiezing die op 4 december plaatsvindt.

 

Haar derde plaats levert Ellen enkele bonuspunten op voor de eindstrijd. Ellen moest de kandidaten van Mexico en Angola laten voorgaan, maar is met haar derde plaats heel tevreden: ,,Ons land heeft nu tenminste in één onderdeel hoog gescoord ''.

 

 

 

 

Ellen Petri ‘Miss België 2004’

en stem voor Ellen Petri via deze website (slechts éénmaal per dag) klik op - join the world's biggest vote Miss World 2004 
                         07:54 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-11-04

Brussel 23-11-2004 - Het hek van FC Haren donderdag terug open ?

FC Haren werd vandaag op het matje geroepen bij de Brusselse schepen van Sport Mampaka (CDH). Er werd gepraat over de sancties die de voetbalclub riskeert. Het stadsbestuur van Brussel neemt donderdag een definitieve beslissing over FC Haren.

 

FC Haren is de toegang tot de sportvelden van de stad ontzegd, nadat twee spelers van de scholierenploeg anti-Joodse slogans hadden geroepen. FC Haren heeft nu maatregelen getroffen zodat dergelijke incidenten zich niet meer kunnen herhalen.

 

Het interne reglement wordt aangepast en er komt een galamatch tegen racisme. Ook de klacht die FC Haren tegen Maccabi werd ingespannen, wordt ingetrokken.

 

"We zullen zien of de maatregelen blijven of gedeeltelijk worden opgeheven", dat zegt Bertin Mampaka (CDH), Schepen van Sport Brussel. Het schepencollege zal daar donderdag een beslissing over nemen.18:52 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bijna 4 pct Belgische gezinnen leeft in extreme armoede

Volgens een studie die van 1992 tot 2002 door de universiteiten van Antwerpen en Luik werd verricht, leeft 3,75 procent van de Belgische gezinnen in extreme armoede. Het aantal gezinnen dat onder de armoedegrens leeft, is op tien jaar tijd wel gedaald, maar hoe meer leden het gezin telt, hoe armer het is.

 

Bijna 30 procent van de ondervraagde gezinnen zei moeilijkheden te hebben om aan het einde van de maand de eindjes aan elkaar te knopen, terwijl tien procent gedurende een vrij lange periode onder het bestaansminimum zat.

 

De onderzoekers gingen onder meer de samenstelling na van het gezin, werk, gezondheid, familierelaties, huisvesting en inkomen. De studie benadrukt dat depressie armoede verergert en dat vrouwen meer risico lopen op armoede dan mannen. Ze toont ook aan dat jongeren het almaar moeilijker krijgen om werk te vinden.

Arm in België?
Armoedebeleid in België14:30 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

VRT en RTBF organiseren samen Junior Eurosong

VRT en RTBF gaan volgend jaar het Junior Eurovisiesongfestival én de voorafgaande preselecties samen organiseren. Aan de preselecties zullen zes Franstalige en zes Nederlandstalige kandidaten deelnemen. De winnaar zal samen met de andere Europese deelnemers optreden in de Ethias Arena in Hasselt.

 

Dat het derde Junior Eurovisiesongfestival in ons land zou plaatsvinden, was al eerder geweten. Nu is ook de datum, 26 november 2005, en de plaats, de Ethias Arena in Hasselt, bekend.

 

VRT en RTBF zijn de samenwerking al een tijdlang samen aan het voorbereiden. Volgend jaar slaan beide omroepen de handen in elkaar om het Junior Eurovisiesongfestival op de buis te brengen. Aan de derde editie van het festival zullen zo'n achttien tot twintig landen deelnemen.

    

Preselecties worden competitie zoals "Miss België"

 

Nieuw is dat ook de preselecties, waarbij de Belgische deelnemer wordt gekozen, een samenwerking worden tussen VRT en RTBF. Er wordt dus afgestapt van het rotatiesysteem, waarbij de twee landsdelen om beurten een kandidaat selecteren.

 

Als het internationale festival een Belgische show wordt, worden de preselecties dat ook, is de redenering. Net zoals Miss België zal de winnende artiest gekozen worden tijdens rechtstreekse televisieshows, die worden uitgezonden op TV1 én La Une.

 

De titel van die competitie is "Eurokids" en er zullen twaalf artiesten aan deelnemen: zes Franstalige en zes Nederlandstalige. Het jurysysteem wordt momenteel nog op punt gesteld. De preselecties zullen in september van volgend jaar op tv te zien zijn. In februari worden audities georganiseerd om de jonge zangers te selecteren.

Eurokids12:17 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

22-11-04

Economische Zending naar VR China van 20 tot 28 november 2004 o.l.v. ZKH Prins Filip

Op de eerste dag van hun bezoek werden de prins en de prinses rondgeleid in de Verboden Stad.

 

Kroonprins Filip en prinses Mathilde zijn op handelsmissie in China  Het bezoek van de prins en de prinses aan China duurt acht dagen. Na de hoofdstad Peking staan ook Shanghai en Kanton op het programma.

   

De Verboden Stad is een gigantisch complex in het hart van de Chinese hoofdstad Peking. Het werd gebouwd in 1420 en was 600 jaar lang enkel toegankelijk voor het hof van de voormalige Chinese keizers.

 

In Peking is een theater voor virtuele realiteit gebouwd. Er is een driedimensionele projectie te zien van delen van de Verboden Stad die niet toegankelijk zijn voor het publiek. Daarna woonde het prinsenpaar een concert bij van de Belgisch-Chinese muziekgroep Snowflower in het Minzugong-theater.

 

Prins Filip leidt een handelsmissie van meer dan 350 zakenlui. Zij zullen voor Belgische bedrijven contracten afsluiten om te investeren in China. De laatste jaren heeft het land een spectaculaire economische groei gekend. Na hun bezoek aan Peking trekken de prins en de prinses en hun gevolg ook nog naar Shanghai en Kanton.

Vereniging België - China
China 2004
Ambassade van België in Beijing
Ambassade van de Volksrepubliek China in het Koninkrijk Belgie 
 18:19 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Haren dient een klacht in bij het gerecht.

K.Sp.F.C. HAREN

Verscheidene spelers van de club werden in de media namelijk anti-semieten en nazi's genoemd.

 

De ploeg werd door de voetbalbond geschorst nadat voetbalclub FC Haren de voorbije week in opspraak kwam. Spelers van de scholierenploeg deden tijdens een wedstrijd tegen de Joodse ploeg Maccabi anti-semitische uitspraken.  

 

Daarop verbood de Stad Brussel de toegang tot de gemeentelijke sportinfrastructuur en blokkeerde ook haar subsidies.

 

FC Haren dient nu dus op haar beurt een klacht in nadat de spelers in verscheidene media anti-semieten en nazi's werden genoemd.

 

Het bestuur van FC Haren benadrukt dat ze de uitspraken van haar spelers afkeurt en dat twee spelers uit de club zijn gezet. Dinsdag gaan de club samen met het Brusselse stadsbestuur rond de tafel zitten.

 

FC Haren maakt nu bekend dat het een vriendschappelijke wedstrijd wil organiseren om elke vorm van racisme te veroordelen. Eén ploeg zou worden samengesteld met spelers van FC Haren en Maccabi. Die spelers zouden tegen een ploeg van TV-Brussel spelen.

 

FC Haren zegt dat ze open staat voor alle culturen en nationaliteiten, en dat de cijfers dat bewijzen. De club telt 114 jeugdspelers, 90 procent daarvan zijn van allochtone afkomst.
 
08:02 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-11-04

Wegens antisemitisme geschorste voetbalclub reageert op haar beurt - 21/11/2004

Voetbalclub FC Haren zit met de handen in het haar. De voetbalbond heeft de hele scholierenploeg geschorst wegens antisemitisme tegenover de van oorsprong joodse ploeg Maccabi Brussel. Het Brusselse stadsbestuur heeft hen de toegang tot zijn velden ontzegd en hun subsidie van 7.500 euro ingetrokken. Haren dient nu ook klacht in.

,,Hip hip hoera voor Hitler'', ,,Heil Hitler'' klonk het na de scholierenwedstrijd van Haren tegen Maccabi Brussel in de kleedkamer van de thuisploeg. De spelers van Maccabi konden het horen. De scheidsrechter ook. Hij noteerde het in zijn verslag. Hij schreef er ook bij dat ,,spelers van beide ploegen'' tijdens de wedstrijd hadden geklaagd over beledigingen, maar dat hij die niet had gehoord.

De match dateert al van 30 oktober, maar zindert nog altijd na. Donderdag besliste de voetbalbond dat de scholieren van Haren tot het einde van het seizoen geschorst blijven. Vrijdag verbood de stad Brussel alle ploegen van Haren voorlopig de toegang tot haar velden. ,,We kunnen niets anders doen dan dit weekend voor alle matchen forfait geven'', zegt Ronald Willems, jeugdverantwoordelijke van Haren. ,,Uit protest hebben we een stukje straat afgesloten en laten we onze jongens daar voetballen. Wie kan dit nu begrijpen? Het stadsbestuur straft 114 kinderen en jongeren waarvan de meeste helemaal niets met dat incident van eind oktober te maken hebben.''

,,We hadden nooit gedacht dat die wedstrijd zo'n gevolgen zou hebben. Het was een incident, zoals er zovele zijn'', zegt Ronald Willems. ,,In onze eigen scholierenploeg zitten zeker zeven nationaliteiten. Marokkanen, Turken, Tunesiërs, Ecuadoranen, Belgen. Haast elke week krijgen die jongens te horen: de makakken van Haren zijn daar. Op vlak van beledigingen zijn wij veel gewoon. We hebben daarmee leren leven.'' 07:54 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-11-04

België organiseert volgend jaar de derde editie van het Junior Eurovisiesongfestival

De tweede editie van het Junior Eurovisiesongfestival is vanavond gewonnen door de Spaanse Maria Isabel met het nummer ’Antes muerta que sencilla’. De Belgen eindigden op een verdienstelijke tiende plaats.

 

Na het Vlaamse succes van X!nk vorig jaar, was het deze keer de beurt aan de RTBf om een laureaat te selecteren. De Franstalige zender koos opnieuw voor een rocknummer, ’Accroche-toi’ van de groep ’Free Spirits’. De tieners hoopten op een top vijf-plaats, maar eindigden tiende, al kregen ze wel van de meeste landen (12) enkele punten.

 

Het Junior Eurovisiesongfestival, met achttien deelnemers, vond plaats in het Noorse Lillehammer. Volgend jaar zal dat een Belgische stad zijn, hoogstwaarschijnlijk Brussel, in een coproductie tussen de VRT en RTBf. 

Junior Eurovisiesongfestival22:23 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Fouad Ahidar (Spirit) - praat over incident KFC Haren op TV Brussel

Fouad Ahidar vindt de bedreigingen aan het adres van een aantal politici heel ernstig. Hij zegt dat onze democratie in gevaar is als we niet meer kunnen zeggen wat we willen. Dat zei hij in het TV-Brussel Nieuws.

 

Ahidar zegt dat hij ook uitgespraken heeft gedaan die niet goed onthaald werden. Zo werd hem verweten dat hij in een partij zit die het homohuwelijk goedkeurde. Toen werd hem gezegd dat hij uit die partij moest stappen of hij zou in de problemen komen.

 

Ahidar zei verder nog dat hij de beslissing om scholierenploeg van FC Haren te schorsen, geen goede beslissing is. "Maar tien jongeren hebben iets geroepen dat niet mocht, maar er worden honderd jongeren gestraft." Dat gaat problemen opleveren, zegt Ahidar.

08:41 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

De islam in België

DE MOSKEESTRAAT

 

Geen enkele straat in Vlaanderen heet Moskeestraat. Maar er leven wel ruim 400.000 moslims in België, van wie de meesten uit Noord-Afrika en Turkije afkomstig zijn. Ze zijn gemiddeld jonger dan de autochtone bevolking, hebben meer problemen op school, vinden moeilijker een baan, komen vaker in aanraking met het gerecht. Wat weten we over hen? Cijfers zeggen iets, maar niet alles. Hoe leeft een gewoon moslimgezin? Wat is er waar van de vooroordelen tegen de islam en islamieten?

 

0 straten in Vlaanderen heten Moskeestraat. Er zijn 306 Kerkstraten of varianten zoals Oude Kerkstraat

1 Moslimexecutieve die alle moslims in België moet vertegenwoordigen, maar vanuit Vlaanderen onder vuur ligt

5 procent van de inwoners van het Vlaamse Gewest heeft niet de Belgische nationaliteit

5,96 procent van de allochtone leerlingen moet zittenblijven in het lager onderwijs, bij autochtonen is dat 1,88 procent

5 à 6 keer is de kans groter voor een allochtoon om werkloos te zijn dan voor een autochtoon

35 procent van Turken en Marokkanen is jonger dan 18, bij autochtonen is dat 18 procent

45 landen waaruit in België wonende moslims afkomstig zijn

57 procent van de in België verblijvende Maghrebijnen en Turken woont in Brussel

71,2 procent van de allochtonen heeft leerachterstand in het ASO, bij autochtonen is dat 32,33 procent

300 imams zijn in België actief

312 klachten werden vorig jaar ingediend wegens discriminatie op de arbeidsmarkt

328 moskeeën zijn er naar schatting in België

400 Belgen per jaar bekeren zich tot de islam in de grote moskee van Brussel

7.000 allochtone ondernemers in Antwerpen

402.823 moslims in België, schatting in 2004. Dat is 4 procent van de bevolking

500.000 euro sturen Belgische allochtonen dagelijks naar hun vaderland 

 

Moslims en hun islam, sinds 11 september staan ze wereldwijd in de hoek van de kritiek. Het wantrouwen is groot, de maatregelen na incidenten navenant. Belgische moslims ontsnappen niet aan die sfeer. Een individueel voorval wordt snel een algemeen probleem. 

Islam en moslims in België en Europa
Executieve van de Moslims van België
08:20 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-11-04

Scholieren tot einde seizoen geschorst voor nazi-liederen

De scholierenploeg van KFC Haren wordt tot het einde van dit seizoen uitgesloten van de competitie. Dat heeft de Voetbalbond gisteravond beslist. Ze trof deze sanctie omdat de spelers – allen tussen de 14 en de 16 jaar oud (van allochtone afkomst) – tijdens de match tegen de joodse club KV Maccabi antisemitische verwensingen riepen. Na de match zongen ze onder de douche nazie-liederen. Het bestuur van KFC Haren betreurt de sanctie, maar zal ze niet aanvechten. De Brusselse voetbalploeg moet zich ook nog voor de rechter verantwoorden wegens antisemitisme. De stad Brussel overweegt KFC Haren tijdelijk van haar velden te weren. 
 

De Harenaars distantiëren zich helemaal van dit incident, de spelers en de meeste supporters van KFC Haren zijn allochtonen uit de stad Brussel die zich in de loop der jaren hebben aangesloten bij de club. KFC Haren representeert de Harense jeugd niet meer ondanks de voorbije gloriejaren (zie historiek FC Haren).

K. Sp. FC Haren – laatste update 10-02-2002
K. Sp. FC Haren na 10-02-200208:52 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Historiek van F.C. Haren

SPORTING FC HAREN WORDT "KONINKLIJK"

 

Kort na de eerste wereldoorlog (1922) werd in Haren een voetbalclub gesticht onder de naam "Haren sporting". Deze ploeg kende enkele glansrijke jaren, dank zij de inspanningen van Dhr. Schouwaerts(Louis Cantine), bestuurder van een officiële stadsschool, die tijdens zijn vrije uren voor de opgang van zijn club ernstig ijverde. Maar zoals het spijtig genoeg trouwens dikwijls gebeurt in kleine gemeente, werd er een tweede club opgericht. Deze kreeg de benaming: "Derby Sport". Lang duurde het echter niet of geen van beide clubs was nog in staat hun bestaan te verzekeren en zowel "Haren Sporting" als "Derby Sport" werden ontbonden. De meest verstokte leden van de twee zielloze clubs besloten een nieuwe club te vormen die de benaming "Sporting F.C.Haren" zou krijgen. Deze samensmelting ontstond in 1945 en de heer Frans Degreef werd er voorzitter en bezieler van. Onmiddellijk belaste het comité zich met het verzamelen van de oude spelers om het vormen van de eerste ploeg in de hand te werken. Spoedig kregen Frans Degreef en Marcel Van Beneden secretaris, de hulp van bestuursleden uit de vroegere clubs. Er werd naarstig gewerkt en moeilijkheden van allerlei aard werden overwonnen. De jeugd van de gemeente sloot zich aan en dadelijk werd er met het kampioenschap van wal gestoken. Tijdens de competitie 1947 - 48 legde de eerste ploeg glansrijk beslag op de titel van 3e gewestelijke afdeling (thans 3de provinciaal). Omdat de ploeg geen opvallende prestatie beoogde tijdens het seizoen 1948 - 49, maar het alleen gemunt had op een behoorlijke aanpassing in 2e gewestelijke werd geen grote inspanning geleverd. Desondanks eindigde zij op de 3de plaats. De inspanningen nadien droegen vruchten vermits in het volgende seizoen de kroon op het werk werd gezet. "Sporting F.C.Haren" won het kampioenschap 2e gewestelijke (thans 2e provinciaal). Het verloor slechts één wedstrijd (voorlaatste wedstrijd op Wemmel: 1-0), eindigde met 5 punten voorsprong op U.S.Laken en 14 punten meer dan de 3e gerangschikte ploeg (Diegem).

Het bestuur bestond toen uit: voorzitter Frans Degreef en zijn medewerkers Marcel Van Beneden secretaris, Frans Van Halle schatbewaarder, P.Verdickt en Louis Mans ondervoorzitters.

Vier leden die de club ook grote diensten bewezen waren: de heren Frans Vinck, Victor Nobels, Jan Stroobant en Frans Van Nerom. Na, afwisselend, goede (vier seizoenen in 1ste provinciaal; kampioen in de jaren 1959 en 1962, 3de provinciaal alsook in 1989, 4de proviciaal) en minder goede jaren, speelt deze club thans in 4de provinciale H.

 

Dank zij de wilskracht en inzet van de vroegere en huidige bestuursleden, spelers en trouwe supporters, werd, voor hun 50 jaar geleverde inspanningen, aan de club het diploma overhandigd door het Koninklijk Paleis waardoor:

 

" Zijne Majesteit de Koning de Sporting Club Haren machtigt, vanaf heden, de titel van Koninklijke Maatschappij te voeren".

 

Proficiat. 
 08:22 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-11-04

Axel Merckx krijgt de Nationale Trofee voor Sportverdienste

37 jaar na zijn vader Eddy Merckx (1967) heeft Axel Merckx  de  prijs van de Nationale Trofee voor Sportverdienste in de wacht gesleept.

 

De wielrenner kreeg die prijs donderdagmiddag op het Brusselse stadhuis.  Merckx (32), die in Athene brons pakte in de olympische wegrit en een sterke Ronde van Frankrijk reed, volgt op de erelijst motorcrosser Stefan Everts op. De Nationale Trofee voor Sportverdienste kan slechts één keer in een sportcarrière gewonnen worden. 

Nationale trofee voor sportverdienste - erelijst13:50 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-11-04

17-11-2004 De Brusselse voetbalclub Maccabi dient een klacht in tegen Sporting Haren

Maccabi dient de klacht zowel in bij de rechtbank als bij de Belgische voetbalbond.

 

De klacht gaat over vreemdelingenhaat en racisme.  Tijdens een scholierenwedstrijd werden er namelijk beledigingen en antisemitische uitspraken geuit. 

 

De Belgische voetbalbond ontvangt morgen beide clubs en de scheidsrechter.  Op basis van hun uitleg beslist de rechter over mogelijke sancties.  Het bestuur van Haren was niet aanwezig bij de wedstrijd en wil vanavond ondezoeken wat er precies is gebeurd.

A.S. Maccabi


21:31 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Fiscus mag belastingen kwijtschelden

De belastingdiensten mogen voortaan schulden kwijtschelden aan mensen die zwaar in de financiële problemen zitten en te goeder trouw zijn. Deze "buitengewone gunstmaatregel" staat in de programmawet die de regering dinsdag heeft goedgekeurd. Paars hoopt zo de grote achterstand weg te werken bij het innen van de belastingen. Die bedroeg eind 2003 ruim 28 miljard euro. De regering maakte al bekend de achterstand weg te willen werken door schulden te verkopen aan de banken. De kwijtschelding is een tweede maatregel, zodat deze mensen in de toekomst hun belastingen zouden kunnen betalen. Begrijpe wie kan ???

Belastingaangifte on line20:53 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-11-04

Premier Verhofstadt onthult programma 175 jaar België

 Premier Guy Verhofstadt heeft maandag - op de dag van de dynastie - een tipje van de sluier opgelicht van het programma waarmee België volgend jaar zijn 175-jarig bestaan gaat vieren. Kernthema van het feestjaar is "ontmoeten". In dat verband riep de eerste minister op tot openheid voor andere culturen. 

Daarnaast wil hij naar eigen zeggen van 2005 gebruik maken om de dialoog tussen de gewesten en gemeenschappen te versterken. Tijdens het feestjaar worden meer dan 60 initiatieven georganiseerd, met onder meer tentoonstellingen, concerten en congressen. Het programma telt een zevental hoofdstukken, zoals het institutionele België - met een internationaal congres over federalisme -, België in beweging, het culturele België ,de Belgische folklore, het sociaal-economische België of het feestende België. Om de activiteiten te kunnen bijwonen, wordt een 175-25-pas gelanceerd. De 25 staat voor 25 jaar Belgisch federalisme.


13:15 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |