29-11-04

Verkeersagressie, een onrustwekkend verschijnsel

We werden er allemaal al mee geconfronteerd : bumperrijders, acherliggers met knipperende lichten, omhooggestoken vuisten of middenvinger, de pas afgesneden worden, enz... Het lijkt erop dat agressief en onverdraagzaam rijgedrag de laatste jaren aan een heuse opgang bezig is.

Er zijn geen officiële cijfers bekend voor België maar uit een enquête die in 1999 op vraag van Responsable Young Drivers in 16 Europese landen uitgevoerd werd, blijkt dat 3 op 4 Europeanen de indruk hebben dat de agressie in het verkeer de laatste jaren is toegenomen.

 

Van zodra er ook dodelijke slachtoffers vielen, bracht de media het fenomeen in de actualiteit.

De oorzaak van verkeersagressie is moeilijk te omschrijven.  Er bestaan veel factoren die aanzetten tot gewelddadig gedrag, zoals de verkeersdichtheid, weersomstandigheden, tijdsgebrek, psychologische problemen, enz...

Op een bepaald ogenblik slaan de stoppen door en is men veelal niet meer meester van zijn eigen daden.

 

Verkeersagressieveling verschijnt voor de rechter - 29/11/04

 

In Antwerpen is het assisenproces begonnen tegen de man die vorig jaar na een aanrijding een vrouw in een dok gooide. Het slachtoffer overleefde de verkeersagressie op het nippertje. De jonge vrouw kon zich redden door naar een binnenschip te zwemmen. De dader riskeert dertig jaar gevangenisstraf.

Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid
Wegwijs in het Belgisch verkeersreglement
 

02-12-04

De Antwerpse assisenjury heeft Paul Van den Eynden uit Kapellen vanavond na ruim twee uur beraadslagen schuldig bevonden aan poging tot moord, een primeur in België.


03/12/04 14u54 - Verkeersagressor krijgt 10 jaar cel


07:57 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.