11-11-04

Wapenstilstand - Datum: 11 november

Wagon waarin op 11 november 1918 de wapenstilstand werd getekend

 

Einde van Eerste Wereldoorlog herdacht

 

Op diverse plaatsen in het land wordt het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht.

 

Die kostte ruim tien miljoen mensen het leven en nog eens twintig miljoen anderen raakten gewond. Ook België had veel te lijden van de oorlog.

 

Het was ook de eerste moderne oorlog met machinegeweren, zware artillerie, tanks,zeppelins, vliegtuigen en gifgas. Toch was het vooral een loopgravenoorlog.

 

Vier grote keizerrijken werden door de oorlog weggevaagd: Rusland, Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en het Turks Ottomaanse rijk.

 

 

Betekenis:

 

In 1918 werd in het treinstation naar Compiègne het wapenstilstandcontract getekend. De Duitsers ondertekenden het vredesverdrag. De mensen hoorden op de radio om zes uur dat het vredescontract getekend was en de oorlog dus voorbij was. Iedereen was blij en iedereen had een glimlach op zijn gezicht.

 

Zo wordt het feest in België gevierd:

 

Iedereen was blij dat de oorlog voorbij was en de werklieden kregen een vrije dag. De wet van 21 juli 1922 maakt van 11 november, de verjaardag van Wapenstilstand van 1918, een officiële nationale feestdag. Op elf november 1922 worden in  Brussel de resten van de Onbekende soldaat bijgezet aan de voet van het Congreskolom. Sindsdien is dit de dag waarop we iedereen eren die zijn leven liet voor het vaderland. Vanaf het einde van de jaren ’60 vormt 11 november in België ook het hoogtepunt van de 11.11.11 actie ten voordele van de Derde wereld. Aan de Congreskolom legt de koning jaarlijks een grote bos bloemen neer voor de vele soldaten die moedig hebben gestreden.


Alles over wereldoorlog I

08:12 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.