05-11-04

Belgen zijn nog altijd dienstplichtig

De wet van 31.12.1992 wijzigt de wetten van 30.04.1962 in verband met de militie en voorziet de afschaffing van de legerdienst. De militiegetuigschriften worden nog opgesteld voor de dienstplichtigen behorend tot de laatste lichting, met name deze van 1994.

 

In tegenstelling tot wat vele mensen denken, werd de dienstplicht in 1993 opgeschort, en niet afgeschaft. Een reden hiervoor was dat er een overgangsperiode in acht genomen moest worden voor de lichtingen voorafgaand aan de lichting 1994. De opschorting van de dienstplicht betekende dat de dienstplichtwetten niet meer toepasbaar zijn voor jonge mannen geboren in of na 1975. België was hiermee binnen de NAVO één van de eerste landen die deze stap zette.

 

Tot een definitieve afschaffing kwam het echter tot op de dag van vandaag niet.

 

Ik zelf was van de lichting 1969 en heb 15 maanden dienst moeten kloppen, een mooie tijd achteraf bekeken.

Defensie
Het Geheim Leger
Museum van het Leger 


08:27 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Mooie blog Zeer mooie blog, proficiat.

Gepost door: romcornel | 05-11-04

Afschaffen dienstplicht..... ....de diensplicht werd afgeschaft (opgeschort) om 2 redenen.
- Om het budget van defentie naar beneden te halen, en zo (toen) een begroting in evenwicht te brengen.....je kent die kunstgreepjes wel hé.
- Omdat na de val van de muur en het ijzeren gordijn, alle Navo-landen hun troepen moesten verminderen. Het is trouwens om die redenen dat de rijkswacht gedemilitariseerd werd, (- 15.000 militairen) en overgeheveld naar Binnenlandse zaken.
Voor mijn part mogen ze het weer invoeren, de jeugdcriminaliteit zal wel weer dalen.

Gepost door: FlyingDaniel | 06-11-04

De commentaren zijn gesloten.