07-10-04

Lidstaten Europese Unie

Lidstaten :

 

België – Cyprus – Denemarken – Duitsland – Estland - Finland- Frankrijk – Griekenland – Hongarije – Ierland – Italië – Letland – Litouwen – Luxemburg – Malta – Nederland –Oostenrijk – Polen – Portugal – Slovenië – Slowakije – Spanje – Tsjechië - Verenigd Koninkrijk – Zweden

 

Kandidaat lidstaten :

 

Bulgarije – Kroatië – Roemenië - Turkije


Link

Start onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie van Turkije – 06/10/0

Koel welkom tot EU - 06/10/2004

 

Turkije mag onderhandelingen starten, maar toetreding kan nog 20 jaar duren

 

Turkije krijgt groen licht voor de onderhandelingen over de toetreding tot de Europese Unie, maar zal eerst 'grote schoonmaak' moeten houden. Dat is de boodschap die gisteren al lekte uit het langverwachte Turkije-rapport van eurocommissaris Gunther Verheugen.

 

Turkije moet de corruptie aanpakken, en ook de martelingen, discriminatie en ondemocratische structuren moeten verdwijnen. Het rapport stelt dat de definitieve toetreding tot de EU nog wel 15 tot 20 jaar kan duren, wat een stuk langer is dan eerdere voorspellingen. Veel Europeanen schrikken van het idee dat Turkije snel lid zou worden van de EU. Ik denk dat de commissie met dit tijdschema vooral haar burgers probeert gerust te stellen'', zegt Nail Alkan, voorzitter van de Turkse EU-werkgroep. Hij verwacht dat Turkije over tien jaar kan toetreden tot de Europese Unie. Maar met die late datum heeft de commissie ons ook een waarschuwing gegeven: Als jullie je huiswerk niet maken, kan de toetreding wel eens heel lang op zich laten wachten .''


08:20 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Neen Tegen Turkije in de EU Het Comité "Neen Tegen Turkije in de EU" is een onafhankelijk comité opgericht om de discussie over de mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie aan te wakkeren. Het is actief in Vlaanderen en Nederland.

Voor het zomerreces stelde Wilders samen met zijn fractiegenoot Oplaat een “tienpuntenplan” voor. Een van de punten was dat men niet kan accepteren dat Turkije lid zou worden van de Europese Unie. Een standpunt dat het Comité "Neen Tegen Turkije in de EU" volmondig kan bijtreden. Binnen de VVD is dit echter een minderheidsstandpunt.


Vandaag liet Wilders weten - nadat hij door zijn eigen fractie werd teruggefloten en hem het zwijgen omtrent dit onderwerp werd opgelegd - dat hij “op dit punt niet zal bewegen”. Hij probeerde vandaag het onderwerp op de fractievergadering te plaatsen, wat mislukte. Het heet hangijzer zal echter dit weekend besproken worden op het fractieweekend van de VVD.


Het Comité "Neen Tegen Turkije in de EU" roept Wilders op om voet bij stuk te houden, niet te plooien voor de druk vanuit zijn eigen fractie en zijn standpunt omtrent de toetreding van Turkije tot de Europese Unie, te blijven verdedigen. Hetzij als fractielid van de VVD, hetzij al onafhankelijk Kamerlid.


Meer info over het Comité en haar doelstellingen: www.europa-europees.org


Met dank voor Uw aandacht,


namens het Comité


Jan Jitze Visser
Persvoorlichter Nederland
06-3029530


Alain Quataert
Persvoorlichter Vlaanderen
0486-427534


Jörgen Noens
NTT regio Brussel
"Europa wordt geboren op de dag waarop de Europese burgers fundamenteel besluiten om deel te nemen. Het is niet voldoende wanneer de leden van de parlementen het ratificeren. Er moeten referenda gehouden worden, bij voorkeur gehouden op dezelfde dag in alle betrokken landen."

Charles de Gaulle

Gepost door: Een Vlaams Blokker | 20-11-04

De commentaren zijn gesloten.