22-09-04

Rondleiding van de Grote Markt en omgeving

De Golden Site – van de Grote Markt en omgeving te Brussel

KLIK HIER

Grote Markt 

De Grote Markt is één van 's werelds mooiste stadspleinen. Elke toerist vindt het schitterend. Schrijvers zoals Victor Hugo en Baudelaire waren ook onder de indruk van de schoonheid van het plein. De herkomst van de Grote Markt is een beetje vreemd. Op de plek waar nu de markt is gevestigd lag vroeger een zandbank. De rivier de Senne liep er door heen.

Er waren twee groepen die aanspraak maakten op het stuk grond. Uiteindelijk kreeg één groep het in handen en die maakten er de lage markt van. In de 12de eeuw was Brussel al een bloeiende stad die profiteerde van de handel tussen Brugge en Engeland. Zo werd er Franse wijn, Engelse wol en Duits bier verhandeld. 

Tijdens de middeleeuwen werden er kleine huizen aan de zijkanten van de markt opgetrokken. Vanaf de 14de eeuw kwamen er rijke mensen wonen die er grote herenhuizen lieten neerzetten. Langzamerhand groeide de markt uit tot een administratief centrum.

In 1402 werd begonnen met de bouw van het stadhuis. In die periode was het plein al erg belangrijk, alle belangrijke vergaderingen en bijeenkomsten werden hier gehouden. Door de eeuwen heen werden alle houten huizen vervangen door stenen huizen die werden bewoond door mensen die lid waren van de gilden.

Op 13 augustus 1695 werd het prestigieuze plein gebombardeerd door de Fransen. Tussen 1695 en 1700 lieten de gilden alle huizen aan het plein herbouwen. Ook het zwaarbeschadigde stadhuis werd gerepareerd. In de 18de en 19de eeuw werden de meeste huizen aan het plein privé bezit. Er werd toen ook besloten dat er weinig tot niks gedaan mocht worden aan de buitenkant van de huizen.

Vandaag de dag is de Grote Markt de grootste toeristische attractie van Brussel. Duizenden mensen bezoeken het plein en zetelen zich daarna op één van de vele terrassen. Op het plein worden ook veel muziekmanifestaties gehouden. Het meest fameuze evenement dat hier plaats vindt is de zogenaamde Ommegang, een historische processie in het begin van de maand juli.

LINK07:31 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.