22-07-04

Het Waalse Gewest

De identiteit van Wallonië, een romaanse landstreek in een uithoek van de Latijnse wereld op de grens met het Heilige Roomse Rijk, werd door de opeenvolgende overheersers gevormd.

 

Ontdek hoe Wallonië van eeuw tot eeuw en verovering tot verovering evolueerde. Begrijp hoe het met vallen en opstaan tot stand is gekomen. Door zijn centrale ligging in Europa heeft het heel wat politieke aardverschuivingen meegemaakt.

 

Tussen 1831, het jaar waarin België onafhankelijk werd, en de federalisering van het land in 1970, heeft Wallonië zichzelf als volwaardig gewest op de kaart weten te zetten.


Waals Gewest

Waals Gewest (Fr.: Région wallonne), deelstaat van België; 16 844 vierkante kilometer, met 3 339 516 (2000 schatting) inw. (bevolkingsdichtheid: 198 personen per vierkante kilometer (1999 schatting)). Hoofdstad: Namen. Het gewest omvat het grondgebied van de provincies Henegouwen, Luik, Luxemburg, Namen en Waals-Brabant en valt samen met het Franse en het Duitse taalgebied. Het Waals Gewest, erkend als zodanig in 1970 bij art. 107 quater (het huidige art. 3) van de Grondwet, kreeg rechtspersoonlijkheid bij de Wet van 8 aug. 1980. Het heeft een eigen parlement voor gewestaangelegenheden, het Waals Parlement, en een eigen regering (zie ook gewest). De regering heeft haar zetel te Namen. Ze telt ten hoogste zeven ministers. Deze worden gekozen door, maar niet noodzakelijk uit het Waals Parlement. De regering duidt uit haar leden een voorzitter, minister-president genoemd, aan. Deze legt de eed af in handen van de Koning. De regering oefent de uitvoerende macht uit door middel van besluiten. Ze is als college en ieder van haar ministers verantwoording verschuldigd aan het parlement. Ze heeft recht van initiatief in het parlement en bekrachtigt de decreten. Haar besluiten worden in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt. Voor gemeenschapsaangelegenheden zijn de Raad van de Franse Gemeenschap en de Raad van de Duitstalige Gemeenschap (voor het Duitse taalgebied) en hun respectieve regeringen bevoegd.08:34 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.