22-07-04

België

België heeft een oppervlakte van 32.545 km² en maakte lange tijd deel uit van het koninkrijk der Nederlanden. Na een verbeten strijd met de Noordelijke provincies werd België in 1830 onafhankelijk verklaard. In 1831 kreeg de jonge staat zijn eerste koning, Leopold van Saxen-Coburg.

 

België is onderverdeeld in 3 gewesten : het Vlaams gewest, het Waals gewest en het Brussels hoofdstedelijk gewest. Deze gewesten zijn nog eens onderverdeeld in 10 verschillende provincies : Henegouwen, Namen, Luik, Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Waals-Brabant, Vlaams-Brabant, Limburg en Luxemburg.

 

De officiële landstalen zijn het Nederlands, het Frans en het Duits.

 

Nationale feestdag 21 juli

Hoofdstad Brussel

 

Staatshoofd Koning Albert II

Eerste Minister  Guy Verhofstadt

Munteenheid €

Tijdzone GMT + 1

Hoogste punt Botrange (694 m)

Electriciteit 220 V

Bevolking 10.263.414 inwoners

Het Koninkrijk België was aanvankelijk een unitaire staat met één parlement en één regering. De wetten van het parlement golden voor alle Belgen, en de ministers oefenden hun gezag uit over het hele Belgische grondgebied.

 

 

Maar in België zijn er twee grote bevolkingsgroepen, Vlamingen en Walen, die regelmatig met elkaar in conflict kwamen. In de tweede helft van de negentiende eeuw kwam er tussen deze twee bevolkingsgroepen een taalstrijd op gang. De Vlamingen (Vlaamse Beweging) ijverden voor de erkenning van het Nederlands als een volwaardige taal naast het Frans, dat sinds de onafhankelijkheid in 1830 de enige officiële taal van België was. Vanaf 1873 werden er verschillende taalwetten goedgekeurd waardoor het Nederlands een volwaardige taal werd naast het Frans. Maar dat betekende niet het einde van het conflict tussen de Vlamingen en de Walen. Na de Tweede Wereldoorlog namen de spanningen tussen de beide groepen toe. Langzaam groeide het inzicht dat Vlamingen en Walen over bepaalde gevoelige materies zelf moesten beslissen. Alleen op die manier kon het uiteenvallen van de Belgische Staat worden vermeden.

  

Tussen 1970 en 1993 keurde het Belgische parlement vier staatshervormingen goed, die de Belgische staat geleidelijk omvormden van een unitaire naar een federale staat. In een federale staat is er een opdeling van de bevoegdheden. Sommige bevoegdheden worden uitgevoerd door het parlement en de regering van de federale staat. Andere bevoegdheden worden uitgeoefend door het parlement en de regering van de deelstaat.

 

De wetten van het federale parlement gelden voor alle Belgen. De wetten van parlement van een deelstaat, die we decreten noemen, gelden enkel voor de inwoners van die deelstaat.

 

Daarom moet België sinds 1993 worden gezien als een federale staat met gewesten en gemeenschappen.

 

Een gemeenschap is een bevolkingsgroep die eenzelfde taal spreekt; een gewest is een welafgebakend grondgebied.

  

In België zijn er drie gemeenschappen: een Vlaamstalige, een Franstalige en een Duitstalige gemeenschap.

  

Daarnaast zijn er in België ook drie gewesten: het Vlaamse, het Waalse en het Brussels Hoofdstedelijk gewest

 

Een parlement en regering voor de federale staat, en een parlement en regering voor elk van de drie gewesten en voor elk van de drie gemeenschappen, maakt de staatsstructuur van België zeer ingewikkeld.

  

Daarom besliste Vlaanderen om de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest samen te voegen tot één Vlaams parlement en één Vlaamse regering. Dit maakt de besluitvorming een stuk eenvoudiger dan in Wallonië, waar er zowel een parlement en een regering voor de Franstalige Gemeenschap, als een regering en parlement voor het Waalse Gewest en een regering en parlement voor de Duitstalige Gemeenschap bestaan.

 

België heeft een oppervlakte van 32.545 km² en maakte lange tijd deel uit van het koninkrijk der Nederlanden. Na een verbeten strijd met de Noordelijke provincies werd België in 1830 onafhankelijk verklaard. In 1831 kreeg de jonge staat zijn eerste koning, Leopold van Saxen-Coburg.

meer info

meer info
meer info
meer info

Belgische Grondwet

08:36 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.