19-07-04

Sint-Goedele kathedraal (Sint-Michel) - Brussel

De Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele

  

Dit meesterwerk van Brabantse gotiek vormt een eeuwenoud centrum van cultuur.

 

Hier zetelden naast grote kanunniken (gesticht in 1047) en kleine kanunniken (gesticht in 1225) ook kapelanen en priesters. Die geestelijken speelden een belangrijke rol niet alleen op religieus maar ook op cultureel en zelfs op politiek  vlak.

 

In Sint-Goedele leefde ondermeer de belangrijkste mysticus van de Nederlanden: Jan van Ruusbroec (1293-1381). In deze kerk werd de Brusselse stadsschilder Rogier Vander Weyden (+1464) begraven. Talrijke vorsten waaronder hertog Jan II van Brabant (+1312) en de aartshertogen Albrecht en Isabella vonden er de eeuwige rust. In deze kerk vinden van oudsher  grote officiële plechtigheden plaats.

 

Bij dergelijke gelegenheden werd de muziek van de Brusselse "sanghmeesters" (dirigenten) uitgevoerd.

 

De Brusselse kathedraal werd na jarenlange verwaarlozing schitterend gerestaureerd (1983-1999) door de Regie der Gebouwen.

 

De bezoekers krijgen niet alleen een beeld van de grote cultuurhistorische betekenis van dit monument. Zij ontvangen ook heel wat informatie over de recente restauratiewerken en de daarmee gepaard gaande archeologische opgravingen.

 

De bezoekers dalen ook af in de ondergrond met de resten van de voormalige romaanse kerk (1 € per persoon te betalen aan de kerkfabriek).

 

Het bezoek wordt gevolgd door een stadswandeling.   


09:09 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.