19-07-04

Het Koninklijk Paleis en de Koningswijk - Brussel

Het Koninklijk paleis

 

Het fraaie Koningsplein in Louis XVI-stijl biedt een prachtig uitzicht op de tuinen van de Kunstberg en het justitiepaleis. Hier liggen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, die zowel het Museum voor Oude Kunst als dat voor Moderne Kunst bevatten. In het Museum voor Oude Kunst zijn vrijwel alle grote namen present: van de vroegste Vlaamse Primitieven via de Breughel-dynastie tot Rubens, Van Dyck, Jordaens en Teniers.

 

De Koningswijk

 

De Sint-Goedele en Sint-Michielskathedraal prijken majestueus op een heuvel. De bouw ervan begon in de 13e eeuw. Eind 15e eeuw was de bouw klaar, compleet met twee volledige torens, een zeldzaamheid voor een gotische kerk. Opvallend mooi zijn de glas-in-loodramen in renaissancestijl. Via de Treurenberg bereikt u de Regeringswijk. Rond de Warande - een volkomen symmetrisch park - werd in de tweede helft van de 18e eeuw een fraai aangelegde en goed bewaarde stadswijk gebouwd. Aan de noordzijde van het park ligt het Parlement of Paleis der Natie. Ook het nieuwe Vlaamse Parlement bevindt zich hier.

Aan de zuidzijde van het park, ligt het Paleizenplein. Het grootste gebouw is het Koninklijk Paleis, gebouwd op de plaats waar vroeger het paleis van de hertogen van Bourgondië en van Keizer Karel V stond. Een aantal zalen (waaronder de prachtige troonzaal met grote lichtkronen) is gedurende enkele maanden per jaar geopend voor het publiek. Daarnaast bevindt zich het Paleis der Academiën, de voormalige residentie van de Prins van Oranje. Ten westen van het plein vindt u het Paleis voor Schone Kunsten. Hier worden veel belangrijke culturele manifestaties gehouden, waaronder de jaarlijkse Koningin Elisabeth-wedstrijd, afwisselend voor viool, piano en zang.


09:10 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.