19-07-04

De Grote Zavel en de Marollenwijk - Brussel

Onze-Lieve-Vrouw-op-'t-Stocksken

 

In het Museum voor Moderne Kunst kan u werk van alle grote Belgische kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw bekijken, o.a. heel wat werk van Delvaux en Magritte. Even verder komt u in een andere interessante buurt: de Zavel. Op en rond de Grote Zavel zijn talrijke antiekhandelaren gevestigd en op zaterdag en zondag is er een antiekmarkt. De Zavelkerk bezit een zeer mooi gotisch interieur. Een van de bezienswaardigheden is het 17e eeuwse beeld 'onze-Lieve-Vrouw-op-'t-Stocksken'. Interessant om weten is dat de Brusselse Ommegang ontstond naar aanleiding van de aankomst van dit beeldje in 1359.

In het midden van het plantsoen van de Kleine Zavel staat het standbeeld van de graven Egmont en Hoorn. Let op het hek rondom het plein met beelden van de oude ambachten. De Kapellekerk is een van de merkwaardigste Brusselse kerken. Naast tal van kunstschatten bevindt zich hier ook het graf van Pieter Breughel die in de nabije volkswijk de Marollen woonde en werkte. Op het Vossenplein is er elke dag een rommel, antieken vlooienmarkt. Het meest imposante gebouw in dit stadsdeel is ongetwijfeld het justitiepaleis. Het werd gebouwd op een van de zeven heuvels van Brussel: de Galgenberg.

Ooit was dit het grootste burgerlijke bouwwerk in Europa, zelfs groter dan de Sint-Pietersbasiliek in Rome. De ruimte binnenin is indrukwekkend.

meer info

09:10 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.