11-07-04

Het Atomium - Expo 58 - Brussel

Atomium, een te Brussel ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1958 opgerichte constructie, die een elementair ijzerkristal in 150-miljardvoudige vergroting voorstelt. Het bouwwerk (ontwerp van ir. A. Waterkeyn; architecten: A. en J. Polak), uitgevoerd in staal en aluminium, is 102 m hoog en bestaat uit negen, ijzeratomen voorstellende bollen met ieder een diameter van 18 m, verbonden door 30 m lange buizen waarin trappen zijn aangebracht. De centrale buis bevat een lift naar de hoogste bol. De bollen worden gebruikt als tentoonstellingsruimte.
 

Deze wereldtentoonstelling gehouden in Brussel van 17 april tot 19 oktober 1958 was voor België en voor Europa een van de grootste en belangrijkste evenementen in de laatste 50 jaar van de vorige eeuw.

 

De oorlog was gedaan, dorpen en steden werden heropgebouwd, de bevolking had werk en geld en spendeerde dit niet alleen aan eten. Men kon op reis gaan of geld uitgeven aan vermakelijkheden en uitgaan. Dit was een van de belangrijkste redenen waarom meer dan 42 miljoen bezoekers de wereldtentoonstelling bezochten gedurende de 6 maanden dat deze geopend was. En als bewijs had men de ontelbare verschillende nationaliteiten van de bezoekers.

 

De vriendelijke dames, Fairhostessen genaamd, gidsten u door de EXPO. De 288 dames allen gekleed in een uniform met blauwe rok en rode jacket, een driehoekig hoedje op het hoofd waren speciaal uitgezocht op hun kennis van verschillende talen en niet, zoals

velen dachten, om hun mooi gezichtje. Zij waren het ook waar je naartoe moest als bv.

je kind verloren gelopen was. Zij loodsten ook de VIP's door de expo maar dit was meer als show bedoeld dan echte noodzaak. Sorry, deze dames kunnen u nu niet  rondleiden maar je kan wel een gidsbeurt krijgen doorheen 's werelds meest gelauwerde wereldtentoonstelling, de BRUSSELSE EXPO 1958.


10:29 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.