11-07-04

De grootste gemeente Laken

 Op het grondgebied van Laken bevinden zich o.m.: het koninklijk domein (160 ha) met het Kasteel van Laken (1782–1784), de residentie van het Belgische koningspaar; het Belvédère, oorspronkelijk het tuinpaviljoen van het Kasteel en thans de residentie van koning Albert en koningin Paola; de neogotische O.-L.-Vrouwkerk (1854–1872) met de grafkelder van de koninklijke familie; het Heizelstadion (in 1995 verbouwd en omgedoopt tot Koning Boudewijnstadion); het Atomium; het Planetarium; de Eeuwfeestpaleizen, opgericht voor de wereldtentoonstelling van 1935, waar o.a. belangrijke jaarbeurzen worden gehouden; het recreatiedomein Bruparck en het Kasteel van Stuivenberg.

 

Laken, ligt ten noorden van Brussel dat krachtens een wet van 30 maart 1921 werd ingelijfd bij het grondgebied van de Stad Brussel.

De bedoeling van de aanhechting van Laken, Haren en Heembeek was "Bruxelles Port de Mer".

 

Het noordelijke deel, met het indrukwekkende park van Laken, vormt een aangenaam geheel met de aangrenzende industriële zones die langs het kanaal van Willebroek liggen. Sedert de wereldtentoonstelling van 1935 ontwikkelt Laken zich steeds meer tot een woonwijk. De Grote Paleizen, het Olympisch Stadium, het Planetarium en de wijken rond de Eeuwfeestpaleizen en de Heizel zijn allemaal rond die periode gebouwd. Dit noordelijke gedeelte is een perfecte combinatie van alle voordelen die zowel stad als platteland te bieden hebben.


Hier, in het stadsdeel Laken, worden de grote jaarbeurzen georganiseerd in het Tentoonstellingspark. Centraal staat het Atonmium, een 165 miljard keer vergrote ijzer-kristal-molecule gebouwd in 1958. De negen bollen hebben elk een diameter van 18 meter. Het hoogste punt van het Atomium is 102 meters. Vanuit de hoogste bol hebt u een prachtig panoramisch uitzicht. Het complex Bruparck bestaat uit een subtropisch zwembad, bioscopen (Kinepolis), en MiniEurope. MiniEurope toont met zijn 400 maquettes op schaal 1/25 de mooiste monumenten van Europa. Het Koninklijk Paleis van Laken, gelegen in een park van 160 hectare, is de koninklijke residentie. Het Chinese Paviljoen en de Japanse Toren geven een exotische tint aan de omgeving. Het Chinese paviljoen herbergt een fabelachtige collectie van het fijnste Chinese porselein.


01:48 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.