23-06-04

De kanaalzone en de uitbreiding van de binnenzeehaven van Brussel

De kanaalzone ooit de trots van onze gemeente werd samen met de gemeenten Neder-Over-Heembeek en Laken geannexeerd aan de hoofdstad Brussel in 1921 omwille van de uitbreiding van de binnenzeehaven (Kanaal Brussel-Willebroek) louter om economische en vooral om financiële redenen. Dit betekende voor onze gemeente een groot verlies aan inkomsten en weinig politieke inspraak in de gemeenteraad (meestal slechts één zetel bij de verkiezingen) met tot gevolg een gebrek aan infrastructuur op alle vlakken.  De Harenaar is de grote dupe van deze opgedrongen aanhechting door de overheid, behalve wat de gemeentebelastingen betreft welke dezelfde zijn als aan de chique Louizalaan . In Brussel beslissen ze over onze hoofden heen en worden we meestal vergeten desondanks dat er nooit zoveel geïnvesteerd  (vernieuwde industrie zone) en  massaal gebouwd wordt, het grote gevaar is de verstedelijking van ons dorp. Door de toenemende binnenscheepvaart vestigen zicht steeds meer bedrijven definitief langs het kanaal waar vroeger slechts opslagterreinen of stockage ruimtes stonden. Harenaars waren beter af geweest met een zelfstandige gemeente als we ons even spiegelen aan de rijke en vergelijkbare buurgemeente Machelen.


Brussel-Rupel, Kanaal (voorheen Kanaal van Willebroek genoemd), kanaal in België, verbindt Brussel met de Rupel en sluit aan bij het Kanaal Brussel-Charleroi, 31, 9 km lang; breedte aan het wateroppervlak 60 m; diepte 6,50 m; twee sluizen (Zemst en Wintham-Hingene); bevaarbaar voor schepen met een diepgang tot 5,80 m (zeeschepen tot 2000 brt). Het is het oudste kanaal van België en werd gegraven in de jaren 1550–1561 (1829–1836 en 1900–1922 vergroot). De haven van Brussel is in feite slechts een verbreding van het kanaal. De binnenscheepvaart is omvangrijk door de aanwezigheid van belangrijke industriële bedrijven langs de oevers. De zeevaart is beperkt.


10:36 Gepost door Jantje de Belg | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Goed zo! Het doet echt goed van eindelijk nog eens een site tegen te komen die niet vol blote mannen en blote vrouwen staat. Doe zo voort jongen en laat zien dat ge beter zijt dan al die goddeloze perverten. Het wordt hoog tijd dat ze eens een voorbeeld aan u nemen.

Gepost door: zuster Monica | 23-06-04

De commentaren zijn gesloten.